Städfirmor nyanställer

Hushållsnära tjänster - en bransch på kraftig uppgång

I tider av konjunkturnedgång då varslen haglar finns det i alla fall en bransch som ökar och nyanställer. Det handlar om hushållsnära tjänster som under 2009 väntas öka med 60 procent.

Städning, flytthjälp, barnpassning, hundvakt... vi svenskar har snabbt vant oss att inte spara på detta. Enligt en ny raport från opinionsinstitutet Demoskop har även personer som inte tidigare köpt hemtjänster nu börjat fundera på att göra det. Kristian Nylin är en av dem.

Kristian Nylin bor i Stockholm, där intresset och kännedom om hushållsnära tjänster är större än i småstäder. Enligt Demoskops undersökning - som gjorts på uppdrag av arbetsgivareorganisationen Almega -  har intresset för hushållsnära tjänster ökat det senaste året. 25 procent av svenskarna, de flesta från stora städer, kan nu tänka sig att ta hjälp med i synnerhet städning. 

Peter Svanborg är VD på en firma som säljer städtjänster och han har märkt en ökning i antalet köpare.

Hushållen sparar hellre in på resor, nöjen och restaurangbesök än på hushållsnära tjänster. Det visar rapporten. 37 procent kan tänka sig spara på resor, medan bara 17 på hemtjänster.

Ingemar Hansson är statssekreterare på finansdepartementet och vi talar om de nya reglerna som ytterligare hjälper till för att branchen ska gå bra. 2007 införde staten en skattereducering på hushållsnära tjänster. Kunden kunde då betala fullt pris till leverantören och sedan ansöka om skattereduktion med 50 procent av beloppet - upp till ett belopp av 100 000 kronor per år. Men från 1 juli inför staten nya regler. 50 procent av avdraget på beloppet kommer att ske direkt vid inköpstillfället och företagen blir de som sköter kontakten med skattemyndigheterna för att återfå den avdragna summan. Det ligger i kundens interesse säger Ingemar Hansson.

I samband med de nya reglerna uppskattar Skatteverket att 150 och 200 tusen personer kommer att ansöka om skattereduktion på hushållsnära tjänster för det gångna året, och branschen beräknas omsätta 3,3 miljarder kronor  och skapa 6.100 helstidstjänster. Att företagen från och med juli ska ansvara för den administrativa bördan anser Peter Svanborg, som alltså är vd på ett företag som säljer hushållsnära tjänstser,  bara är positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".