Rainfeldt inledde debatten
Partiledardebatt

Fokus på finanskrisen och Gaza-kriget

Igår, på onsdagen, var det dags för årets första partiledardebatt. Oppositionen anklagade regeringen för att vara passiv i hanteringen av den ekonomiska krisen. Regeringspartierna tog upp motsättningarna inom oppositionen och i synnerhet förhållandet till vänsterpartiet. Men debatten inleddes med en diskussion om kriget i Gaza.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa att människor lider i Gaza i ett krig som inte tjänar något vettigt syfte. Och lite senare blev det hård ordväxling mellan honom och vänsterledaren Lars Ohly

Statsminister Fredrik Reinfeldt kom sedan in på den svenska ekonomin, och sade att svåra prövningar nu väntar, och att det inte finns några mirakelkurer.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin gick till omedelbart angrepp mot vad hon kallade regeringens passivitet.

Reinfeldt försvarade den förda politiken och undrade om oppositionen vill ha en återgång till tiden före 2006 då arbetslösheten doldes genom att arbetsföra människor slussades ut i förtidspension.

Statsministern kontrade också med att kräva konkreta besked om vad de rödgröna är eniga om i den ekonomiska politiken. Till exempel om inkomstskatten, bensinskatten, fastighetsskatten, bolagsskatten och förmögenhetsskatten.

Även de tre övriga borgerliga partiledarna uppehöll sig i sina repliker till Mona Sahlin kring motsättningarna inom oppositionen och i synnerhet förhållandet till vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".