"Lifestock" av Jill Renée Smith
Trafficking

Utställning om vår tids slaveri

Enligt FN säljs det mer än 700 000 människor runt om i världen varje år och de flesta traffickingoffren är kvinnor och barn. Till Sverige kommer årligen omkring 500 av dem. I syfte att uppmärksamma och försöka få stopp på denna människohandel visas nu på Etnografiska museet i Stockholm utställningen Trafficking. Utställningen invigs den 17 januari och kommer att visas under hela 2009. Människohandel är ett problem över nationsgränserna och den handlar om olika gränser - säger utställningsproducenten Bianca Leidi.

Utställningen Trafficking har gjorts av Världskulturmuseet i Göteborg och har tidigare visats i Lettland, Grekland, Italien och Belgien.

Utställningen består av elva stationer som beskriver människohandel i elva länder. Några av dem är Italien, Ryssland, USA, Albanien, Tyskland, Indien och Thailand. Här blandas röster, foto, offrens privata ägodelar internationell samtidskonst, fakta om marknader och efterfrågan på den billiga arbetskraften.

Enligt FN säljs det mer än 700 000 människor runt om i världen varje år och de flesta traffickingoffren är kvinnor och barn.

Människohandeln i Sverige är relativt liten jämfört med andra länder. Enligt Rikskriminalpolisen handlar det varje år om mellan 400 och 600 kvinnor och ett okänt antal barn som förs till Sverige.

Bianca Leidi tycker att den svenska sexköpslagen påverkat traffickingsomfattning i Sverige positivt. Lagen har gjort det svårare för hallikarna att bedriva sin verksamhet, eftersom det är förbjudet att köpa sex i Sverige.

Reporter: Janina Fralova

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".