President Halonen deltog i ceremonin

200 år sedan Finland och Sverige blev två länder

I år är det 200 år sedan Sverige förlorade Finland. 1809 är ett betydelsefullt år i den svenska historien. Förutom förlusten av det Finland, som i 600 år varit en del av Sverige, så avsattes den regerande svenske kungen och Sverige fick också en ny konstitution. Grunden för dagens Sverige var därmed också lagd.

Vid en ceremoni i svenska riksdagen inledde Finlands president Tarja Halonen tillsammans med kung Carl Gustaf Märkesåret 2009. Det är ett år då två länder har mer anledning att tala om samhörigheten än om delningen sa riksdagens talman Per Westerberg.

Kristendomen gjorde sitt segertåg i Norden och under korstågen österut på 1200-talet kunde härförare som Birger Jarl 1239 och Torgils Knutson senare inlemma det som skulle kallas Finland in i det svenska riket. Birger Jarl är annars mest känd som grundare av Stockholm 1252.

Svenskar flyttade in i Finland vars ursprungsbefolkningar utgjordes av samer och invandrande folkgrupper från Estland och folkslag med en finsk-urgisk bakgrund.

Svenska var det officiella språket under svensktiden. Idag bor det 5,3 miljoner människor i Finland varav 300 000 har svenska som modersmål.Och idag är självfallet både finska och svenska officiella språk.

Under århundradena kom Sverige ofta i krig med grannen Ryssland. Krig som oftast utkämpades i östra Finland vid den ryska gränsen.

Napoleonkrigen i början av 1800-talet skulle på nytt kasta in länderna i krig med varandra med stora konsekvenser för Sverige och Finland. Ryssland var allierat med Frankrike och Danmark. Sverige allierat med England. Gustav IV Adolf, son till Gustav III, var svensk kung och motståndare till Napoleon och hans fältmarskalk Jean Baptiste Bernadotte, denne franske militär som ironiskt nog skulle bli Sveriges nye kung om några decennier.

Ryssland anföll Finland 1808. Kriget gick dåligt för Sverige och de svensk-finska trupperna fick retirera efter många förluster. Ryssarna trängde till och med in i Sverige norrifrån med strider bl a kring Umeå i Västerbotten.

Motståndet i Sverige mot Gustav IV Adolf växte sig allt starkare och genom en statskupp avsattes han i mars 1809. Han efterträdes av sin farbror Karl XIII, som saknade egna barn.

En ny grundlag, konstitution, togs av riksdagen den 6 juni 1809. Striderna hade fortsatt och en fred med Rysslands slöts på hösten 1809 i den finska staden Fredrikshamn och där fick Sverige avträda Finland till Ryssland. Finland blev nu ett ryskt storfurstendöme och skulle så förbli till 1917 då Finland blev självständigt.

För svensk del blev förlusten av Finland något av ett nationellt trauma. Men å andra sidan början på det Sverige vi ser idag. Sverige som förre detta stormakt i norra Europa var definitivt slut och landet kunde nu vända sig inåt och inrikta sig på uppbyggnad av bl a infrastruktur och industri. Utrikespolitiskt skulle Sverige under Karl IV Johan, den förste bernadotten, förhålla sig alliansfritt och neutralt. En politik som leder fram till våra dagar.

För Finland väntade en tid av nationell uppbyggelse och utrikespolitiskt en balansakt visavi Ryssland och senare Sovjetunionen.

Idag den 15 januari inleds, inte firandet av den sk rikssprängningen av riket, som den har kallats, men väl Märkesåret 2009. I en rad arrangemang under året ska Sverige och Finland mötas för att visa på de många gemensamheter vi har historiskt, kulturellt, politiskt, industriellt och inte minst på idrottens område där ju länderna är arga konkurennter inom t ex ishocky.

Seminarier och utställningar väntar och till och med ett gemensamt regeringssammanträde ska det bli i maj där arbetsmarknadsfrågorna ska stå i centrum.

Det finns många anledningar att återkomma till märkesåret 2009, 200-årsminnet av tiden då Sverige och Finland gick skilda vägar men där så mycket av samhörighet ändå finns kvar.

Sammanfattning/ Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".