Nu är det inte bara svenska röster som ställer krav

EU-resolution om Dawit Isaak

EU-parlamentet röstade idag ja till en resolution som kräver att Eritrea omedelbart friger den svenske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad utan rättegång sedan 2001. Det skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande. Detta krav gäller även alla andra journalister som sitter fängslade i landet.

EU-parlamentarikern och vänsterpartisten Eva-Britt Svensson säger i ett annat pressmeddelande att anser att EU:s kommande bistånd till Eritrea måste kopplas till tydligt krav på frigivning av Isaak. Det som behövs är villkorat bistånd, sanktioner, frysta eritreanska tillgångar i Europa och en anmälan för folkrättsbrott till den Internationella domstolen, säger hon.

Folkpartisten Olle Schmidt säger att det är första gången som resolutionen innehåller en direkt hänvisning till Dawit Isaak och menade att ”det borde öka pressen på Eritrea”. Schmidt framförde krav på EU-sanktioner och menade ”att den tysta diplomatins tid är förbi.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".