Globen i Stockholm är symbol för en himlakropp

Astronomiåret har inletts

För 400 år sedan riktade Galileo Galilei sitt teleskop mot himlen. Det förändrade för alltid vår syn på världsalltet och blev en av de största händelserna i vetenskapens historia. För att fira jubileet lanseras år 2009 som det internationella astronomiåret. Professor Bengt Gustafsson, ordförande för astronomiåret i Sverige, säger att Galileis studier blev en brytpunkt för mänsklighetens utveckling.

Det internationella samarbetet har varit avgörande för att astronomin skulle kunna utvecklas under dessa 400 år.  Det finns flera skäl till det, påpekar Bengt Gustafsson. För det första finns det bara ca 10 000 astronomer i hela världen. Instrumenten är mycket dyra och det krävs samverkan; observationerna måste göras på flera olika platser. Det är ingen tävling utan ett väloljat samarbete, säger han.

Under detta år kommer man här i Sverige att satsa mycket resurser på att väcka intresse hos elever på både grund- och gymnasieskolan.

Mer om de olika aktiviteterna kring astronomiåret 2009 hittar ni på http://www.astronomi2009.se/

Intervjuer med Assye Sür som är en entusiastisk amatörsastronom och professor Bengt Gustafsson: Alberico Lecchini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".