Nu handlar det om att bygga på nytt

Gaza - från att överleva till att börja leva

Det råder en bräcklig fred i Gaza. Efter Israels tre veckor långa offensiv ligger fokus nu på sanering. Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren säger till SR International att de tio ambulansbilar som hans organisation skänkte fanns på gränsen till Gaza i morse. Han väntar just nu på att få veta om de har satts i arbete.

Återuppbyggnaden av Gaza beräknas kosta över 1,5 miljarder dollar. Sverige gav som en av de stora biståndsgivarna till de palestinska områdena 720 miljoner kronor förra året. Biståndsminister Gunilla Carlsson kommenterar vad regeringen nu gör konkret för att hjälpa Gazas befolkning i den akuta situationen.

UNICEF varnar för att det finns tusentals undernärda barn i Gaza. - Men vi bekymrar oss också över barns psykiska hälsa. Det säger Ingeborg Ekblom, informationschef på Svenska UNICEF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".