"Obama måste stänga Guantanamo"

Det räcker inte att USA:s nye president Barack Obama i sitt installationstal sagt att han sträcker ut sin hand till den muslimska världen. Som en första gärning förväntar sig Gholam Ahmad, afghansk islamolog vid Lunds universitet, att Obama stänger fånglägret på Guantanamo.

Amced Shakely, känd politisk kommentatör till olika kurdiska tidningar och nättidningar, välkomnar att Obama segrade i valet men är samtidigt tveksam till att han verkligen komemr att kunna påverka världspolitiken som han vill.

Hikmet Hisein på Irakiska riksförbundet menar att Obama har oerhört stor betydelse för Mellanöstern.

Ninos Maraha, politisk sekreterare för folkpartiet i Södertälje, anser att Obama hade en poäng när han säger att USA inte kan ta sitt ledarskapet för givet. Budskapet till den muslimska världen var ett bra utspel, säger han.

Samtidigt har Obama valt att inte peka ut vilka han vänder sig till i den muslimska världen, påpekar Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet. Enligt honom en medveten strategi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".