De flesta söker ett jobb innom IT -branschen

Allt fler söker arbetstillstånd i Sverige

Efter en trög start när det gäller intresset att arbetskraftsinvandra till Sverige, har antalet ansökningar tagit fart. Från den 15 december då de nya reglerna började gälla, har ca 1 800 ansökningar kommit in till Migrationsverket. Mer än hälften av dem skickades under de två senaste veckorna. Men, vad väntar dessa människor och vad händer med dem om de blir uppsagda för att företaget går i konkurs eller om den måste minska antalet tjänster?

- Man har tre månader på sig att söka ett nytt jobb - säger Annika Magnusson, chef för Arbetstillståndsenheten (AT) på Migrationsverket i Stockholm.

Ungefär 300 av de knappt 1.800 ansökningarna har gjorts från Sverige, enligt enhetschefen på Migrationsverket Annika Magnusson. Övriga har gjorts i utlandet, flest i Indien och därefter i Kina USA och Thailand.

En stor majoritet, omkring 80 procent av ansökningarna, rör arbeten inom IT-branschen, säger Annika Magnusson till SR International.

Prognosen för 2009 är att 31.000 personer ska söka om arbetstillstånd med de nya reglerna. Men den pågående lågkonjukturen gör att Migrationsverket tvivlar på att siffrorna blir så höga.

Under fjolåret, med de gamla reglerna, fattade Migrationsverket 17.300 beslut vad gäller ansökningar om arbetstillstånd. Ungefär 10 procent var avslag.

Får arbetstagaren behålla jobbet under de två första åren, kan arbetstillståndet förlängas ytterligare två år. Och efter det får man möjlighet att söka ett permanent uppehållstillstånd (PUT), säger Annika Magnusson.

Arbetstagarens familj kan få uppehållstillstånd för samma tid som arbetstagaren fått uppehålls- och arbetstillstånd för. Om anställningen är längre än sex månader kan familjemedlemmarna också få ett arbetstillstånd, enligt den nya lagen.

Migrationsverket fattar beslut om arbetstillstånd efter det att berört fackförbund yttrat sig om anställningsvillkoren. Och det tar i principp bara upp till två veckor att få ett arbetstillstånd.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".