Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit Isaak

Sverige agerar försiktigt i Dawit Isaaks fråga

Efter rapporter om tillståndet för den i Eritrea fängslade journalisten Dawit Isaak har Svenska utrikesdepartementet omedelbart skickat ambassadör Fredrik Schiller till landet. Hans uppgift är att försöka få Dawit Isaak frisläppt. Men UD vill inte se någon dramatik runt hans resa. Sverige vill ligga lågt i sitt agerande för att inte upprepa misstaget från 2005 när Isaak greps igen efter ett par dagar i frihet. Här i landet är det flera som har uttryckt sin oro och Leif Öbrink, som är ordförande i stödföreningen för att frige Davit Isaak, befarar att Isaak har utsatts för tortyr.

Dawit Isaak kom till Sverige som flykting för 20 år sedan ungefär, och blev svensk medborgare 1992. Han, hans fru och tre barn bosatte sig i Göteborg - där familjen fortfarande finns kvar...

Dawit Isaak själv återvände till Eritrea när landet blev självständigt för att arbeta på den oberoende tidskrift, men greps i september 2001 tillsammans med andra journalister och oppositionella sedan tidskriften publicerat ett öppet brev för mänskliga rättigheter.

Sedan dess har han varit fängslad utan rättegång, och med få kontakter med omvärlden...

I början kunde han lyssna på Radio Swedens program, men hur det varit på senare år är oklart.

I december ska han ha flyttats till ett ökänt fängelse, och det var därifrån han fördes till sjukhus i mitten av januari...

Och med anledning av det här skickar nu UD Stockholmsbaserade ambassadören Fredrik Schiller till landet tidigare än beräknat...

Bra, tycker Dawit Isaaks bror Esaias Isaak, men liksom även Leif Öbrink skulle han gärna se att utrikesminister Carl Bildt reser dit.

Kabinettsskreterare Frank Belfrage utesluter idag alltså inte ett besök även av statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt, och trots alla svårigheter finns det tecken på att regimen i Eritrea faktiskt bryr sig om vad Sverige gör.

Intervjuer hämtade från Ekot / Reporter: Anders Ljungber 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista