Alliansen är enig

Alliansen har enats om kärnkraften

De fyra borgerliga partierna har gjort upp om energipolitiken och kärnkraften, som länge varit en källa till splittring mellan de borgerliga partierna.

Överenskommelsen innebär att avvecklingslagen avskaffas och att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft tas bort.


Det betyder att nya kärnkraftverk får byggas för att ersätta gamla, som tjänat ut, i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals, men att max 10 reaktorer får vara i bruk samtidigt. Folkpartiledaren Jan Björklund betonar att det är en historisk överenskommelse.

Oppositionen är kritisk till överenskommelsen. Socialdemokraterna skriver att det ”borgerliga kärnkraftsutspelet är kortsiktigt och utan bred överenskommelse”. Både Vänsterpartiets ledare Lars Ohly och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser att regeringens beslut hotar nya energisatsningar.

Även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tänker hålla en gemensam linje. Dom vill inte bygga nya kärnkraftverk och i stället vill de under nästa mandateriod pröva om ytterligare ett kärnkraftverk kan stängas, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Förra veckan gick Kristdemokraterna, eller i alla fall partiledaren Göran Hägglund, ut med att partiet svängt i kärnkraftsfrågan. De ville nu att förbudet mot nya kärnkraftverk ska upphävas, och att gamla reaktorer som skrotas ska ersättas av nya och det ökade trycket på Centerpartiet, där motståndet mot kärnkraft länge varit starkt. Men partiledaren Maud Olofsson har de senaste åren drivit på att få till en överenskommelse med sina alliansbröder.

Efter ett långt möte i går gav Centerns riksdagsgrupp klartecken för fortsatta förhandlingar med regeringspartierna och Centerpartiledaren Maud Olofsson betonar att överenskommelsen är en kompromiss.

En förutsättning för att kärnkraftskritikerna, främst inom Centerpartiet och Kristdemokraterna, skulle gå med på uppgörelsen, är att nya investeringar i kärnkraft ska komma enbart från privat finansiering. Inte en krona till kärnkraft ska komma från staten, vare sig i direkt eller indirekt stöd, enligt alliansen.

Överenskommelsen innebär också satsningar på energieffektivisering, förnyelsebara energislag och att vindkraften ska byggas ut. Målet för 2020 är 50 procent förnybar energi, 10 procent förnybar energi i transportsektorn, 20 procent effektivare energianvändning och 40 procents minskning av utsläppen av klimatgaser.

Enligt bedömningar finns det inte fyra borgerliga ledamöter som kommer att rösta emot, och det innebär att förslaget kommer att röstas igenom riksdagen, även om det inte går att få med Socialdemokraterna på en blocköverskridande uppgörelse.

Oppositionens partiledare hade också möte om energipolitiken och enligt Vänsterpartiledaren Lars Ohly är de tre överens om att kärnkraften hör till det förgångna, men att den inte ska snabbavvecklas.

Men svenska folket är ändå positivt till kärnkraften.

I en opinionsundersökning från Som-institutet förra året, var 49 procent för kärnkraft, medan 31 procent ville att den ska avvecklas.

I och med att förbudet mot att bygga nya reaktorer hävs, måste nu en ny lag för svensk kärnkraft, utformas, en process som kommer att ta ett par år, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Reporter: Jenny Hallberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista