Rödgröna alliansen har mötts i Bommersvik

Rödgröna alliansen planerar en gemensam regeringsplattform

Fortsatt avvecklad kärnkraft, men ansvarsfullt och utan att äventyra elförsörjning eller jobb. Den linjen håller en enad opposition som samlats på socialdemokraternas kursgård Bommersvik för att forma den nya rödgröna politiken inför valet nästa år. Förutom energipolitiken är det jobben,   klimatet, ungdomar och trygghetssystemen de övergripande frågor som diskuterats.

Den rödgröna alliansens fem gemensamma arbetsgrupperna har träffats igår och idag för att påbörja arbetet med att hitta en gemensam plattform inför valet i september 2010.

Förra året gick Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut med att de skulle samarbeta i en eventuell regering om de vinner nästa val. Lars Ohly och Vänsterpartiet skulle inte vara med, men i början av december hade de tre till slut kommit överens om att de skulle komma överens om en gemensam politisk plattform och ett regeringssamarbete.

Men på mötet i dagarna två har partierna mest känt på varandra. Ännu har inga beslut eller nya förslag lagts, utom en ett enande kring just energipolitiken. Och kärnkraften ska ingå som fråga i den rödgröna arbetsgruppen som ansvarar för frågorna klimat och miljö.

-Vi vill att avvecklingen av kärnkraften ska successivt fortsätta och vi vill skapa ett elöverskot de kommande åren och det gör vi med förnybara energikällor, säger Miljöpartiets Peter Eriksson och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin håller med om vilken linje de tre rödgröna partierna gemensamt ska ha när de träffar regeringen på torsdag för samtal om den framtida energipolitiken.

- Det är den uppgörelse som vi hade med Centern och Vänsterpartiet - säger Mona Sahlin.

Sedan den borgerliga alliansen enades om en gemensam energipolitik förra veckan, blev kärnkraften, en tidigare borgerlig tvistefråga, en blockdelande fråga.

De fyra borgerliga partierna enades om att inte avveckla kärnkraften utan att tillåta att nya reaktorer byggs för att ersätta gamla, uttjänta. Och det var ett historiskt beslut, i alla fall för Centerpartiet, som stått för ett hårdnackat kärnkraftsmotsånd sedan 70-talet.

Men oppositionen har nu i sin tur enats om att stå enade för en fortsatt avveckling och ett fortsatt förbud mot nya reaktorer.

Sverige beräknas dock ha ett överskott på el de närmaste åren och eftersom staten inte ska finansiera kärnkraften ät det tveksamt om kraftbolagen kommer att satsa på nya reaktorer. Det får kritik från oppositionen.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar kärnkraften, även om han tror att det är vindkraften branschen kommer att satsa på.

Men det var inte bara kärnkraften som diskuterades på mötet i Bommersvik. Den övergripande frågan för de tre oppositionspartierna i samarbete är jobben, men också klimatet, ungdomar och trygghetssystemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista