En "tvingande nödvändighet" - anser ÖB Håkan Syrén

Ett kraftigt utvidgat nordiskt försvarssamarbete föreslås

De nordiska länderna bör öka och formalisera sitt försvars- och säkerhetssamarbete. Det föreslås i en norsk rapport som presenterades av den förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg i Oslo igår. Bland annat bör det finnas en gemensam nordisk insatsstyrka.

Redan ifjol ingick Sverige, Norge och Finland i en gemensam insatstyrka för EU - Nordic Battlegroup, men nu föreslås en permanent insatsstyrka som också ska ha civila uppgifter.

Tanken med den gemensamma insatsstyrkan är att den ska kunna sättas in i länder som präglas av stor inre osäkerhet eller andra kritiska situationer.

Samverkan och solidariskt samarbete är några av nyckelorden i förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg rapport, och han vill att de nordiska länderna ska ge förpliktigande löften om hur dom tänker hjälpa varandra vid angrepp eller påtryckningar.

Stoltenberg betonade också vid presskonferensen igår att förslagen i första hand syftar till ett politiskt samarbete och att militära frågor endast är en del. Bland annat föreslår han en samövad räddningstjänst och kustbevakning. Och så ett havsövervakningssystem och en gemensam maritim insatsenhet. Och det politiska samarbetet handlar inte minst om miljöområdet:

-Att isen smälter i Arktis, det angår oss alla i Norden. Det angår ju folk långt utanför Norden också, men det är vi i Norden som känner ansvar för vårt eget område och vad som kan hända där.

Thorvald Stoltenberg föreslår också att nordiskt stridsflyg ska vara stationerat på Island som saknar ett eget flygvapen, en gemensam utbildning av soldater och inte minst gemensamma inköp av allt dyrare högteknologiska vapen.

De nordiska länderna bör alltså utfärda en ömsesidig säkerhetspolitisk solidaritetsförklaring där det klargörs hur man ska reagera om ett annat nordiskt land angrips.

Och så här säger Finlands utrikesminister Alexander Stubb:

-Tanken om nordisk solidaritet där vi politiskt förbinder oss till att hjälpa och försvara våra nordiska vänner om de hamnar i trubbel, den inställer vi oss försiktigt positiv till.

Ja, mycket av innehållet i rapporten är i linje med vad som redan händer i Sverige. När det gäller en stående insatsstyrka - så har ju regeringen uttryckt sin vilja att i framtiden ha ständigt insatsberedda trupper - bestående av anställda soldater, som användas både i Sverige och i utlandet...

Sverige har sedan tidigare sagt att vi inte kommer att stå likgiltiga om ett nordiskt grannland eller annat EU-land angrips. Utrikesminister Carl Bildt:

-Den doktrin som vi hade förr den har vi redan övergett. Så att i sak ligger detta förslag väldigt nära det som vi redan ensidigt har uttalat. Sen är formerna för detta av stor betydelse, och det behöver nogrannare överväganden innan vi kan gå vidare med det.

..och ett utökat försvars- och säkerhetssamarbete har det talats länge om.

På Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januri talade ÖB Håkan Syrén om det som en ”tvingande nödvändighet”.... eftersom pengarna inte längre räcker till att göra allt på egen hand... och han pekade just ut våra grannländer som de naturligaste samarbetspartnerna:

- EU-samarbetet det pågår ju i viss mån, men det som jag hoppas mest på och som jag tror kan bli mest konkret i närtid, det är ett nordisk samarbete med Norge och Finland i första hand.

- Små länder klarar sig inte själva längre. De klarar inte hela bredden av sitt eget försvar. Är det den slutsats du dragit?

- Ja, det är det. Och på det viset är vi ju inte ensamma. Om det är nån tröst det vet jag inte. Men det här är ett förhållande som flera små europeiska länder lever med.

Håkan Syrén till Radio Swedens reporter Anders Ljungberg. Övriga intervjuer var från Sveriges Televisions nyhetsprogram.

Inslaget sammanställt av Maria Quistberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista