Riksbankschefen Stefan Ingves presenterar sänkning

Riksbanken sänkte med en procentenhet

Riksbanken överraskade igen marknaden med en större räntesänkning. Reproräntan halveras till 1 procent och riksbanken utesluter inte ytterligare sänkningar i år. Dagens sänkning visar att Riksbanken fortsätter att se allvarligt  på den ekonomiska krisen.

Kronan föll i värde efter beskedet.

Att Riksbanken idag skulle sänka sin viktigaste styrränta, reporäntan, har varit väntat länge. Frågan var med hur mycket. En halvprocentenhet var det vanligaste tipset på marknaden, men riksbanken tog, som vid förra sänkningen med 1,75 procentenhet i december, nu i rejält igen med en hel procentenhet. Riksbankschefen Stefan Ingves är djupt oroad över den snabba nedgången i konjunkturen:

- Det leder till behovet av att ännu en gång i ett historiskt perspektiv, sänka reprorentan förhållandevis mycket.

Den sänkta räntan fick kronan att åter falla med omkring 25 öre mot euron och dollarn. Positivt för exportindustrins konkurrenskraft, säger Knut Hallberg på Swedbank.

Riksbanken utesluter inte att man återkommer med ytterligare räntesänkning under året.

I år väntas deflation i den svenska ekonomin, det vill säga fallande prisnivåer samtidigt som tillväxten i ekonomin blir negativ, BNP faller med 1,6 procent.

2010 vänder det och ekonomin växer igen och inflationen är tillbaks kring 1,6 procent. Och 2011 drar tillväxten igång igen på allvar med både BNP och inflationstal över 3 procent.

Det varnas nu också i debatten för att en kreditgivning till låga räntor kan skapa stora problem på sikt.

För hushållen innebär sänkt reporänta att de rörliga bolåna kan fortsätta att falla. Räntorna på vanligt banksparande kommer nu också att gå ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".