Kulturutredningen presenteras till kulturminister
Kulturutredning

Sammanslagning och en inkluderande kulturpolitik

Idag presenterades resultatet av Kulturutredningen. Den första sen 1995 och den första borgerliga kulturutredningen i modern tid.

Huvudbudskapet är att att kulturen ska spridas över större delar av landet, den politiska detaljstyrningen minska och det ska också antalet kulturmyndigheter.

Utredningen föreslår att flera myndigheter och institutioner slås samman för att nå ett starkare engagemang för kulturen - sade ordförande Eva Swartz Grimaldi.

Kulturutredningen, som arbetat i ett och ett halvt år, vill bredda kulturen och skapa ett bättre samarbete mellan kulturen och andra samhällsområden.

Kulturen ska bli mer slagkraftig och lättillgänglig för svenskarna. Till exempel föreslås en nationell bibliotekspolitik där det Kungliga biblioteket ska få en central roll. Regionerna föreslås få mer ansvar för kulturpolitik. Det ska ske genom att staten ger samlat kulturbidrag till respektive region som sedan ska fördelas av de lokala politikerna.

Satsningar på mångfald, kulturell pluralism och det internationella samhället är några andra starka punkter i utredningen, säger författaren Rasoul Nejadmehr - en av utredarna.

Statens Kulturråd blir övergripande myndighet och ska bl.a.ansvara för kulturfinansiering och ha huvudansvaret för att samordna och följa upp kulturpolitiken.

Under kulturrådet delas kulturen upp i tre områden - där flera nuvarande myndigheter och institutioner slås ihop.

Ett område kommer särskilt att rymma arkiv- och biblioteksfrågor. Ett annat allt kring konst och arkitektur, historia, utsällnigar och hemslöjd och en tredje myndighet får huvudansvar för kulturarbetarna och också viss verksamhet inom nuvarande rikskonserter.

Färre kulturmyndigheter - idag finns 65 stycken - betyder förstås också att flera kulturinstitutioner som nyligen flyttats ut i landert kan komma att läggas ner, som t.ex. Riksantikvarieämbetet på Gotland, betonar kultrministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Inslaget är sammanställt av Monika Sällström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".