Diskrimineras de av Migrationsverket?

"Romer diskrimineras i asylärenden"

Det säger Maria Leissner, före detta folkpartiledare och nu bland annat ordförande i delegationen för romska frågor, och det är ett uttalande som Migrationsverket tar illa vid.

Maria Leissner menar att romer i allmänhet har mindre chans än andra etniska grupper att få stanna i Sverige. Johan Rahm, presschef vid Migrationsverket, säger däremot att Migrationsverkets uppdrag är att ge människor skydd oavsett vilken etniskt tillhörighet dom har.

Maria Leissners utspel om att Migrationsverket helst vill slippa bevilja romer uppehållstillstånd i Sverige kommer efter att Migrationsverket nekat uppehållstillstånd till den 16-åriga romska Karlshamnsflickan som misshandlats av sin pappa.

Avvisningen av flickan till Kroatien väckte stor uppmärksamhet. Men debatten borde handla om många fler. I synnerhet om de nu som skickas tillbaka till Kosovo. Det anser Ingrid Schiöler som har i många år arbetat som flyktingsekreterare på Röda Korset och som även idag konsulteras kring dessa frågor. 

Efter att detta land har blivit självständigt och efter Sveriges erkännande har många asylsökande ur etniska minoriteter från Kosovo fått avslagsbeslut på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Majoriteten av dessa beslut vilar på bedömningen att de kan få sitt skyddsbehov tillgodosett i hemlandet. Ingrid Schiöler kallar det ”illavarslande”.

Och medan Johan Rahm från Migrationsverket anser att de enbart följer reglerna är Ingrid Schiöler övertygad om att dessa regler är grundade på Migrationverkets egna beslut. Beslut som ger grund för ett nekande svar till alla asylsökande romer som har kommit till Sveige efter att Kosovo blev erkänt som ett självständigt land.

Och Maria Leisner ordförande i delegationen för romska står fast vid sitt uttalande.

***************************

Inslaget är sammansatt av Olgica Lindquist / ljudmaterial: Radio Romano

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".