Davis Cup utan publik

Utrikespolitik tar över lokalpolitiken

Sveriges match mot Israel i Davis Cup nu i helgen har delat upp Malmö i två läger. De som tycker att Sverige ska bojkotta matchen på grund av Israels agerande i Gaza i januari och de som tycker att sport är sport och ska inte blandas ihop med politik.

Organisationen ”Stoppa matchen” har sökt och fått tillstånd att demonstrera utanför den Baltiska hallen i Malmö, där matchen ska spelas, under lördagen. Men redan under fredagen håller flera andra grupper på att samlas och förbereda olika aktioner. Det är bland annat en organisation som heter ISM, International solidarity movment, som är en propalestinsk antivålds organisation och så finns där lokala AFA-grupper. Enligt polisen har även nazistiska grupper visat intresse för att delta i demonstartionerna.
Organisationen ”Stoppa matchen” har sagt att AFA är välkomna, men däremot inte nazistiska grupper. Polisen befarar att det kan röra sig om 10 000 demonstrnter och politikerna i Malmö vill inte riskera att barn och skolelever blir vittne till bråk mellan demonstranter och poliser, eller ännu värre, råkar illa ut i tumultet. Därför håller skolor och förskolor i närheten av Baltiska hallen stängt under fredagen.

Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö känner stor oro inför Davis Cup nu i helgen:

- Jag känner väldig oro för att det här kan leda till upplopp och skadegörelse och att människor kommer till skada, säger Ilmar Reepalu

Tycker du att man ska spela den här matchen överhuvudtaget?

- Ja matchen ska spelas om det inte är så att Utrikesdepartementet kommer fram till att Sverige tillsammans med andra länder ska ha någon form av politisk manifestation, men något sådant beslut har inte kommit, säger Ilmar Reepalu

När händelserna i Gaza eskalerade i januari tog Ilmar Reepalu kontakt med Svenska Tennisförbundet och UD, för att få vägledning i hur man skulle göra med matchen mellan Sverige i Israel. Skulle man flytta den, eller kanske stoppa den helt?

- Carl Bildt har ju kraftigt fördömt det här som hände i Gaza genom att tala om det oproportionella våldet, så då tog vi kontakt med Svenska Tennisförbundet och frågade dem om det fanns förutsättningar att flytta matchen eller att man inte skulle spela alls. Då sade de att UD ägde frågan, så vi tog kontakt med UD, som då sade att de inte tänker vidta några åtgärder, säger Ilmar Reepalu

Det bestämdes alltså att matchen skulle spelas i Malmö, men utan publik. På så sätt trodde man att man skulle undvika att oroligheter i samband med matchen skulle uppstå, men nu har alltså polisen full kravallberedskap.

En utrikesangelägenhet tycks ta över lokalpolitiken, men Begt Forsberg ordförande i Fritidsnämnden i Malmö stad menar att beslutat att spela utan publik fattats av säkerhetsskäl:

- Beslutet i Fritidsnämnden grundar sig inte på någon form av utrikespolitik. Vi har inte rätt att bedriva utrikespolitik. Vi har inte rätt att bestämma vilka nationer som ska spela i Malmö, i Sverige eller vilka klubbar som ska komma hit, utan det avgör de internationella förbunden, eller utrikespolitiken om man ska gå in med sanktioner, bojkotter. Det beslut som vi har fattat i Fritidsnämnden i Malmö bygger helt och hållet på säkerhetskäl. Säkerhet för spelare, ledare, funktionärer och vår egen personal. Därför att i det här fallet är det Malmö stad som svarar för den inre säkerheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".