Juristen Paul Lappalainen

Ny handbok mot diskriminering

För att i domstol kunna bevisa att det verkligen sker diskriminering så har några EU-länder använt diskrimineringstester. I Sverige har metoden använts för att till exempel bevisa krogsdiskriminering med hjälp av dolda mikrofoner eller kameror. På fredagen presenterades i Stockholm en handbok som visar hur man kan använda sig av diskrimineringstester som bevis inför domstolen. En av medförfattarna är juristen Paul Lappalainen, verksam inom Diskrimineringsombudsmannen, DO, som säger att ”metoden måste vara genomtänkt”.

Vägen till att systemet skulle acceptera diskrimineringstester var dock inte enkel. Medan länder som England, Tyskland, Belgien, USA och Kanada godtog det, fanns det i Sverige en bred skepsis.

Både inom den akademiska - och domstolsvärlden var metoden kontroversiell och betraktades som oetisk.

Men trycket från det civila samhället för lika rättigheter blev för stark och så småningom blev testerna godkända i domstol och på forskningsnivå, säger Lappalainen.

Handboken om diskrimineringstest har Isabelle Rorive som huvudförfattare, professor i antidiskrimineringsrätt vid Bryssels Universitet.

Hon ger en överblick över de typer av diskrimineringstester som har använts i domstolar i Europa.

Byrån för Lika Rättigheter inbjöd henne till Stockholm för att dela hennes erfarenhet från andra europeiska länder med svenska organisationer som bevakar medborgarnas rättigheter.

- De har en viktig roll och kan använda sig av diskrimineringstester för att mer framgångsrikt bekämpa diskriminering, hävdar juristen Paul Lappalainen.

DO samlar f.o.m 1 januari alla myndigheter som agerade mot diskriminering, nämligen Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Jämställdhetsombudsmannen (JämO), Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo) och Handikapsombudsmannen (HO).

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".