Viktor Engvall och Oskar Kärrman, gymnasister i Stockholm.

Färre unga röstar i EU än Melodifestivalen?

Fler ungdomar än någonsin får rösta i valet till EU-parlamentet den 7:e juni. Men intresset för valet är svagt. Många kan inte ens säga när valet är. En ny undersökning från Synovate visar att bara var tredje svensk vet när det är dags att rösta. SR Internationals reporter Nedjma Boucheloukh träffade några ungdomar för att höra om deras syn på EU och det stundande valet.

- EU för mig, det betyder väl mest att regler och policys liksom hålls inom Europa, för att bilda ett slags gemenskap i politiken, mer än så vet jag inte.

Det säger Mikael Olsson, som är 25 år och studerar ekonomi på Stockholms universitet och media på Södertörns högskola.

Emanuel Jai är 21 år gammal, han jobbar i butik i Stockholm. På frågan om han vet när det är val till Europaparlamentet säger han:

- Eh, faktiskt inte. Ingen aning. Eh, he, jag vet inte...

Mikael Olsson vet inte heller när det är dags att rösta:

- Jag har heller ingen aning, och jag har ingen aning om hur ofta det är heller.

De här svaren är inte oväntade. En ny undersökning från Synovate visar att bara var tredje svensk vet när det är dags att rösta. Och enligt en annan undersökning, från opinionsbyrån Gallup, så är över 50 procent av de unga mellan 18 och 23 år ointresserade av EU-valet. År 2004 röstade bara en fjärdedel av dem. Det är färre än vad som röstar i Melodifestivalen.

När Emanuel och Mikael får höra att valet är den 7 juni, säger båda att de tänker rösta.

- Ja, varför inte liksom, om man vill få bättre möjligheter, säger Emanuel Jai, coh Mikael Olsson håller med.

- Det är nog samma för mig. Efter det här måste jag nog sätta mig in lite mer i vilka vi har möjlighet att skicka dit.

Om nu intresset finns, varför vet de då inte ens att valet snart är på gång? Emanuel Jai svarar så här:

- Jag tror att det handlar om att jag personligen inte har varit så inne på det där. Jag är intresserad men jag är inte helt inne på det, men jag ska nog läsa mer om det.

Mikael säger att okunskapen inte beror på att intresset saknas:

- Det skulle jag inte påstå. Jag skulle nog säga att jag har inte blivit exponerad för någon kampanj eller information . Jag kan tänka mig att jag borde ha blivit det i och med att jag pluggar på Universitetet, och där borde de satsa på att informera ungdomar.

SR Internationals reporter träffade också två gymnasister i Stockholm. Oskar Kärrman och Viktor Engvall, som båda går på Jensens gymnasium. De är båda 17 år, alltså ett år för unga för att rösta. Men även om EU-frågor finns med på schemat så är det hittills dåligt med intresse, kunskap och engagemang.

- Jag har inte riktigt satt in mig i det hela, säger Viktor Engvall.

- Det är inte så intressant, säger Oskar Kärrman, och han får medhåll av Viktor:

- Nä, jag tycker inte att vi berörs så mycket av det än så länge i varje fall. Förstår du vad jag menar?

Men så kommer han ändå på en fråga som engagerar honom:

- Men alltså, jag har tänkt mycket på det där förut. De vill ju ha fria tullar så att vi ska kunna resa runt i Europa. Då tycker jag att det blir lite svårt när de inte har samma universitetsbetygskalor. Förstår du vad jag menar? Då blir det ju problem när vi ska försöka röra oss runt och söka jobb i andra länder och sådär. Det tycker jag de borde ändra på.

Reporter: Nedjma Boucheloukh

nedjma.boucheloukh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".