Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tvåårig påskkärring.

Påsken - en tid för mat, skidor och konst

Påsken är ju den största kristna högtiden på året, men det behövs lite nya grepp för att locka folk till kyrkan. Det har man kommit på i Gunnarsbyns församling i Norrbotten, där dukas långbordet upp i kyrkan. Påsken är vid sidan av familjeliv och påskmat också tiden när fjällen fylls av skidfolk, medan man i Skåne ger sig ut på konstrundor i vårvädret, som ser ut att bli vackert i år.

Många skolor i landet har haft påslov den här veckan, medan andra tar det efter påskhelgen. Och påsken är ju en tid då många reser, till exempel för att hälsa på släkt och vänner att fira tillsammans med. De som har råd kostar kanske på sig en utlandsresa. Men många styr också sin kosa upp mot de svenska fjällen, för påsken är den bästa tiden på året att vara där. Det talas också om en rekordsäsong för fjällturismen i år.

Full fart är det i Vemdalen berättar Lotta Binger på turistsbyrån där:

- Det är ”påskigt”, det vill säga mycket snö och väldigt mycket folk. Här märker vi inte av någon finanskris. Det är fullt i alla stugor.

Påsk är alltså den största kristna högtiden, där vi minns Jesu död och uppståndelse. Svenska folket går ju gärna i kyrkan vid advent och jul, inte minst för att lyssna till alla vackra psalmer. Med påsken är det lite annorlunda. Då handlar det om allvar och tysnad, även om en långfredag idag är något helt annorlunda än vad det var för 50 år sedan, då affärer och bigrafer var stängda, och radio och TV höll en låg profil.

Men kyrkan behöver nya inslag och kanske också nya traditioner för att göra också påsken till en kyrkohelg.

I Gunnarsbyns församling norr om Boden i Norrbotten har prästen Mogens Amstrup tagit med en tradition i från sitt hemland Danmark. Församlingen äter en gemensam måltid i kyrkan berättar han:

- Vi dukar upp ett långbord inne i kyrkan, från altaret till ingångsdörrarna. Vi äter med varandra. Vi sjunger mycket, vi läser upp bibeltexter. Så äter vi en traditionell middag från Jesu tid med lamm och vin, säger prästen Mogens Amstrup.

Skärtorsdag är dagen då alla påskkärringar går runt och knackar på dörrarna. Med sjalett, ansiktsmålning och långt förkläde går barnen att önska Glad Påsk, och i utbyte kanske få lite påskgodis.

Påsken handlar förstås också om mat, även om vi sedan länge inte lika starkt följer årstidernas växlingar, och med dem utbudet av primörer. Nästan allt går ju idag att få från andra länder och världsdelar.

Ett svenskt påskbord påminner ganska mycket om vad som äts både till jul och midsommar. Vissa saker är ju stående på de svenska helgborden. Till exempel sillen och de olika varinterna av lax. Det säger Patrik Larsson som är chef för en av de större matbutikerna i Stockholm:

- Ja, det är mycket sill och färskpotatis. Sedan lax, lamm och så äggen såklart. Än så länge finns inte så mycket färskpotatis, så vi kommer att ta 300 kronor kilot för den.

Kan de se om påskbordet förändrats något de senaste åren, till exempel på grund av invandringen till Sverige.

- Ja, till exempel säljer vi mer lamm. Men också mer vegetariskt, som falaffel och hoummus, säger Patrik Larsson.

Påsken är också en helg för konstintresserade. På många håll i landet anordas konstrundor, där lokala konstnärer öppnar sina hem för besökarna.

Ursprunget hittar vi på Österlen i Skåne. Susanna Lindblad är intendet för konstrundan som Östra Skånes konstnärgille anordnar med början på långfredagen. Och den har gamla traditioner säger hon:

- Det är 41:a gången nu, eftersom det drog igång redan 1968, sedan har det bara vuxit sedan dess. I år har man möjlighet att besöka 112 konstnärer och ateljéer. Det är roligt att vi inspirerat till konstrundor i andra delar av landet.

Reporter: Göran Löwing

goran.lowing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".