Lena Ek, Centerpartiet

"Svenska EU-politiker ointresserade av bistånd"

Intresset för utvecklingsfrågor bland svenska EU-parlamentariker är svagt. Sverige som internationellt gäller som en förebild just i biståndsfrågor visar ett svagt intresse för dem när de behandlas på EU-nivå.

Det visar en studie gjord av Concord Sverige, ett nätverk av folkrörelseorganisationer och andra ideella föreningar som arbetar med utvecklings- och biståndsfrågor inom EU.

I synnerhet är det märkligt att de som kommer från biståndsvänliga partier agerar så, menar Björn Lindh som är Concord Sveriges ordförande.

- Det mest slående är att intresset och kunskapsnivån om EU som internationell aktör och EU som biståndsgivare är så lågt. Man kan också se att svenska EU-parlamentarikers engagemang i biståndsfrågor har varit tämligen lågt, säger han.

Lena Ek är centerpartistisk representant i Europaparlamentet och hon håller inte med Björn Lindh. Hennes engagemang talar för sig själv, anser hon:

- Jag har inte haft många särskilda betänkanden som handlat om biståndsfrågor under de här fem åren Men jag har varit jättenoga att det ska vara en del i de jättestora lagstiftningsdossierer som jag haft ansvar för för. Jag vet inte hur de har gjort den här undersökningen.

Lena Ek har flera exempel på frågor som hon konkret engagerar sig i. De behöver inte alltid direkt handla om bistånd och utveckling men kan anknyta till området.

Björn Lindh på Concord Sverige är också självkritisk.

- Jag tror att vi inom biståndsorganisationerna har varit alldeles för ointresserade av EU. Vi har satt för lite press på våra parlamentariker.

Reportrar: Maria Quistberg och Olgica Lindquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".