Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rapportflod i linje med förväntningarna

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 14.50
Nedåt för Volvo. men vilken är den allmänna tendensen?

Nu strömmar börsföretagens rapporter för första kvartalen in och blir en mätare på hur djup lågkonjunkturen är. Men det skiljer sig mycket mellan olika branscher.

Många verkstadsföretag - som Volvo - redovisar förluster, liksom skogsbolagen, medan teleoperatörer som Telia håller uppe vinsterna.

SR International har pratat med aktiechefen på Swedbank Ronny Jakobsson och Greger Johansson, analyschef på Redeye, för att få fatt på en tendens.

Aktiekurserna på Stockholmsbörsen har stigit med hela 15 procent i år, samtidigt som vi upplever den djupaste lågkonjukturen sedan andra världskriget. Frågan alla ställer sig är när vändningen kommer.

Därför är det med extra stor spänning som marknaden och sparare nu följer företages redovisningar för hur det första kvartalet har gått. Många har befarat mycket dystra resultat för många företag, och det finns också sådana exempel.

Volvo ,med tillverkning av bland annat lastbilar, redovisar en förlust första kvartalet på hela 5,4 miljarder mot förväntade 3,4 miljarder.

Volvo varslade också före rapporten ytterligare 1500 anställda om uppsägning, vilket fick marknaden att förbereda sig på riktigt dåligt resultat.

På banksidan har Swedbank visat på en förlust på 3,4 miljarder. Konkurrenten SEB:s vinst föll mer marginellt från 2,4 till 1,8 miljarder och SEB vill nu också gå med i det statliga garantiprogrammet, dit baraa Swedabnk av storbaklerna tidigare anslutit sig.

Båda bankerna har ju att vänta fortsatta stora krediförluster i sina rörelser i Baltikum bland annat.

Även för den svenska skogsindustrin är det fortfarande mörkt.

Teleoperatörerna håller sina ställningar. Telias vinst första kvafrtalet var oförädnrad jämfört med ett år innanm och Tele-2 tappar bara marginellt i vinst.

Många har varit inställda på än värre resultat, men så har inte blivit fallet generellt.

- När vi gick in i rapportperioden hade vi väldigt lågt ställda förväntningar på verkstadsbolagens resultat och man kan säga att generellt så har bolagen kommit in i linje med de förväntningarna, säger Swedbanks aktiechef Ronny Jakobsson.

Klarar sig de svenska företagen i idag sig bättre än sina kunkurrenter utomlands?

- Det är svårt att säga något generellt om det, men vad man kan konstatera att vi har väldigt stark konkurrenskraft inom svensk industri, vi hävdar oss väl. Sedan har den svaga kronan varit en positiv del i stödet för den svenska industrin, och det kommer hjälpa den svenska företagen i en tidig konjunkturvändning, säger Ronny Jakobsson.

Samtidigt som telekomoperatörerna fortsätter att gå bra, går det trögt att sälja mobiltelefoner. Det gäller både finländska Nokia och svensk-japanska Sony Ericsson. 

I nästa vecka kommer Ericsson med sin kvartalsrapport. Vad kan vi förvänta oss av den?

- Ericsson har faktiskt överraskat de två, tre senaste gångerna och levererat väldigt bra kvartalsrapporter. Och generellt tror jag att det kommer att bli en bra försäljning för första kvartalet också och att de kommer att tjäna bra med pengar, säger Greger Johansson analyschef på Redeye.

Noterbart är alltså att Stockholmsbörsen hittills i år gått upp med runt 15 procent. Man brukar säga att börsen ligger sex månader före en konjunktursvängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".