Svininfluensan: "Vet inte hur farlig den är"

Samtidigt som det första fallet av den så kallade svininfluensan konstaterades inom EU - i Spanien - och de första proven togs på svenskar som besökt Mexico, försökte forskare runtom i världen få en uppfattning om hur smittsam och farlig svinfluensan är. Något vaccin finns ännu inte, men det finns gott om mediciner av typ Tamiflu att sätta in vid behov.

Svininfluensa är ett gammalt virus - känt sedan 1930 - och drabbar grisar i första hand.

I likhet med fågelinfluensan kan den också överföras till människor. Men nu verkar den ha förändrats så att den kan smitta mellan människor.

- Än så länge vet vet vi ganska lite om hur allvarligt det blir om smittan sprider sig över världen. Det tjugotal fall som finns i USA och som är ordentligt beskrivna har lugnande besked för de har visat sig vara en mycket snäll variant av influensqa, säger Anders Tegnell är chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet till SR International.

Från Mexico däremot - det land som drabbats värst - talas det om över hundra döda.

Sverige har inget eget vaccin i lager mot svininfluensen. Däremot har Sverige ett avtal med en stor tillverkare om att få vaccin när virusets art har fastställts och vaccintillverkningen kommit igång, vilket kan ta uppemot tre månader.

Däremot kan mediciner som Tamiflu vara verksamt, och det finns i stora lager i Sverige, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

- Det här viruset har visat sig vara känsligt mot de influensamedel som finns tillgängliga idag. Allt talar för att om man behandlar de sjuka tidigt under sjukdomsförloppet så kommer det att ha en viss effekt på sjukdomsförloppet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".