Komplexa problem möter svenskar i Somalia

Tre svenska krigsfartyg är nu på väg till vattnen utanför Somalia för att trygga FN:s mattransporter till landet. Somalierna i Sverige är positiva till den svenska insatsen, men problemen i Somalia löses inte med livsmedelsförsörjningen, menar många svensksomalier. Det krävs ett internationellt engagemang för att skapa lugn och ro i landet.

På en konferens nyligen i Bryssel kunde givarländerna enas om nya pengar som stöd för att stärka säkerheten i landet och om möjligt skapa någon form av lag och ordning. Över 250 miljoner dollar ställer givarna upp med, enligt EU-kommissionären för utveckling och bistånd Louis Michel, och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon välkomnar beslutet.

Piratdåden fördöms runtom i världen. Men många somalier anser att man också måste förstå varför dessa äger rum och då handlar det inte bara om laglösheten i Somalia, utan också om att utländska krafter använder somaliskt vatten för att dumpa farliga kemikalier. Dessutom kommer utländska fiskare till vattnen och tar upp fisk och skaldjur, som rätteligen tillhör de somaliska fiskarna.

Illegalt fiske och dumpning av kemikalier och annat miljöfartligt avfall i havet har gjort att somaliska grupper har försökt att skapa en privat kustbevakning, något som kanske också i vissa fall har urartat till piratdåd. Men piratverksamheten har inget stöd bland svensksomalier, säger Farah Abdisamed, ordförande för Somaliska Riksförbundet i Sverige.

De tre svenska marina fartyg som nu är på väg ner till Somalia, två korvetter och ett understödsfartyg som ska börja operera i mittena av maj månad. 152 personer, både män och kvinnor, har rekryterats till den fyra månader långa tjänstgöringen ombord. De senaste veckorna har de slututbildats vid Svea livgarde i Kungsängen.

Under utbildningen har besättningen bland annat fått information av en imam om den muslimska tron och vad man bör tänka på.

Reportrar: Göran Löwing och Kenadid Mohamed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".