Manifestation för Dawit Isaak

Dawit Isaak i fokus vid pressfrihetsmanifestation

På söndag är det Pressfrihetens dag, men redan i tisdags hölls en öppen manifestation för pressfriheten och för den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak på Mynttorget I Stockholm. Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande, hävdar att manifestationen inte bara en är insats för Isaaks frihet, utan också för den svenska tryck- och yttrandefriheten.

-Vi tar tryckfriheten och yttrandefriheten alldeles för självklara i Sverige. Vi har en lagstiftning som är repressiv här också. Vi kan inte jämföra oss med det elände som händer ute i världen, men om vi inte är på vår vakt och hela tiden slåss för yttrande- och tryckfriheten, så kommer den att försvinna, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Det är viktigt att sätta ännu mer tryck på den svenska regeringen och riksdagen som borde agera kraftfullare, anser stödkommittén Free Isaak. Kommittén hade placerat en container på torget som symbol för en av de tortyrmetoder som används för att bryta ner fångarnas vilja. Containrar placeras i öknen där det blir ohyggligt kallt på vinter och olidligt hett under sommaren.

Kampanjen har vält på en del stenar, säger Urban Löfqvist, ordförande i Reportrar Utan Gränser.

-Sen är det ju så med allt kampanjarbete att det är ett långsiktigt arbete. Det kan låta som en klyscha, men man får jobba efter principen att droppen urholkar till sist stenen.Till slut blir det oh¨llbart för den eritreanska regimen att behålla Dawit och kolleger i fängelse.

Det internationella intresset för Dawit Isaak har varit ganska blygsamt. Nu förväntar man sig att den kampanj som drivs i Sverige också ska väcka intresse hos andra internationella organisationer, och inte minst vid EU-parlamentet där den verkliga makten finns. Det säger journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén:

-Det verkar finnas intresse där också. Så det gäller bara att hålla i nu. Och jag hoppas ju att EU-parlalmentarikerna som äntligen har vaknat upp, ska hålla i och ge uppmärksamhet. För där finns det ju makt. Vi har ordet, men de har också en ekonomisk makt som gör att det här kanske kan få ett lyckligt slut.

Det gemensamma svenska mediauppropet för att frige Dawit Isaak har fått stort genomslag. På tisdagseftermiddagen hade 202.209 namnunderskrifter samlats in hos de fyra tidningar som driver kampanjen: Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. På måndag den 4 maj avslutas uppropet och namnunderskrifterna överlämnas till Eritreas ambassad på Lidingö.

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista