Foto Claus Gertsen / SCANPIX

Ägarlägenheter nytt inslag på bostadsmarknaden

Sverige blir sist bland de nordiska länderna att införa ägarlägenheter som upplåtelseform på bostadsmarknaden. Ägaren till en sådan lägenhet - i lagen benämnd som enskild fastighet - kan inteckna och belåna, hyra ut och sälja den när han eller hon vill, och ägarformen ska bara gälla nybyggda bostäder.

Från och med den 1 maj träder lagen i kraft trots att intresset än så länge varit svalt. Många byggherrar avvaktar med att ansöka om lagfart för ägarlägenheter på grund av den dåliga konjunkturen.

Mikael Gulliksson på justitiedepartamentet har arbetat med lagens utformning. Såhär beskiver han vad en ägarlägenhetsfastighet är:

”Det är helt enkelt en sort fastighet, ungefär som ett radhus, fast fastigheten finns uppe i ett hus och inte på marken”

Ägarlägenheten benämns i lagen som ”enskild fastighet”. Den ska ligga i ett större hus med lägenheter på minst tre våningar, och reglerna kräver att fastigheten förvaltas av en samfällighetsförening som gemensamt tar ansvar för bland annat el, vatten, avlopp, hissar och trapphus.

Ägaren har mer att säga till om när det gäller den egna lägenheten än den som bor i en bostadsrättförening. Han eller hon kan sälja, hyra ut, belåna och inteckna fastigheten och kan dessutom äga flera lägenheter. Det blir också möjligt att avtala bort hyresgästens rätt till förlängning av hyresavtalet.

Befintliga byggnader som kontor och affärshus kan byggas om till ägarlägenheter.

Däremot tillåter inte lagen att man ombildar hyresrätter och bostadsrätter till ägarlägenheter, säger Mikael Gulliksson på justitiedepartementet:

” Det är inte möjligt. Den frågan behöver utredas vidare om man ska införa en sån möilighet. Det är ganska komplicerat. Man behöver utreda det vidare och ta nya lagförslag”

Hyresgästföreningen tror att den nya lagen kan bli positiv för bostadsmarknaden om den skapar nya valmöjligheter för hyresgästerna.

Men det finns vissa farhågor, bland annat kring besittningsskyddet.

Och när det gäller hyrorna ska Hyresgästföreningen inte få förhandla med lägenhetsägarna på samma sätt som man gör idag med de vanliga hyresvärdarna.

Hyresgästen kommer då att hamna i en svagare ställning, varnar Susanne Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningens Riksförbund.

” Så bedömmer vi att det kommer att bli. Man kommer att ha en svagare besittningsskydd och när det gäller hyran befarar vi en svagare ställning där också. Vi kommer inte att få möjlighet att förhandla om de här lägenheterna. Men om en enskild hyresgäst som hyr en ägarlägenhet, så kan vi hjälpa den personen för att göra en bedömning om hyran är skälig, alltså i enlighet med bruksvärdet eller ej. och så kan vi förhandla för den personen på fullmakt. Däremot kan vi inte göra något bakom i tiden, retroaktivt, man får inte tillbaka pengarna, men däremot framåt i tiden kan vi hjälpa till och se till att det blir en skälig hyra”.

Regeringen fastlog en del ändringar och tillägg för att infoga ägarlägenheter i skattesystemet, nämligen att skattereglerna för ägarlägenheter i sak ska vara demsamma som för småhus.

Mer info: http://www.regeringen.se/sb/d/11111/a/115325

Reporter: Alberico Lecchini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista