Stigbjörn Ljunggren

Första maj: vad ligger bakom S-raset?

Med bottennoteringar både för det Socialdemokratiska partiet i vårens opinionsundersökningar och för partiledaren Mona Sahlin, ser den politiska uppförsbacken för partiet allt brantare ut inför EU-parlamentsvalet i juni och nästa års riksdagsval. Men varför går det så dåligt för socialdemokraterna? SR Internationals Göran Löwing har ställt frågan till Barbro Hedvall, ledarskribent på oberoende liberala Dagens Nyheter, och Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debattör med socialdemokratiska förtecken.

Sedan i höstas har Socialdemokraterna, efter att Mona Sahlin ingått en politisk förlovning med först Miljöpartiet, senare innefattande också Vänsterpartiet, åkt kana i opinionsundersökningarna för att nu ligga kring 33 - 34 procent.

Samtidigt har Mona Sahlin hos allmänheten bara runt 23 procents förtroende, medan Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt ligger på nästan det dubbla.

Och detta när vi upplever den djupaste lågkonjunkturen på 50 år och när arbetslösheten stiger för varje månad.

Varför tappar Socialdemokraterna så mycket?

- Ända sedan Mona Sahlin tillträdde som partiledare har hon trevat. Partiet hittar inte en riktigt tydlig politik, och så har turerna med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte direkt gjort bilden klarare, säger Babro Hedvall.

Den 7 juni är det Europarlamentsval. I de föregående valen har Socialdemokraterna backat varje gång och i valet 2004 fick man bara 24,5 procent. Hur viktigt är detta val för Mona Sahlin för att bryta en trend och hur skulle en ny bottennotering mottas? Mycket viktigt, säger Stig-Björn Ljunggren.

- Går det åt pipsvängen då så kommer det att stärka kris-i-rörlese-känskan, säger Stigbjörn Ljunggren.

Reporter: Göran Löwing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista