Mona Sahlin på 1:a maj

Mer ideologi än vanligt i förstamajtalen

Inför första maj i år var förväntningarna extra höga på Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Socialdemokraterna har ju rasat i opinionsundersökningarna under vintern och våren, och det också förtroendet för Mona Sahlin gjort. Bonusar och generösa pensionsavtal inom försäkringsbolaget AMF, som LO äger till hälften, har rest krav på Wanja Lundby-Wedins avgång.

Därför var intresset mycket stort för vad de två skulle säga från talarstolarna, för att vända förtroendet uppåt för både parti och dem själva.

Mona Sahlin talade i Lund och i Malmö. I sitt tal lovade hon en rad så kallade återställare om man vinner valet nästa år. Pensionärerna ska få kompensation för det jobbskatteavdrag som de inte har idag, lovade Mona Sahlin:

-Vinner vi valet så börjar kampen från dag ett. Pension och lön ska beskattas lika.

Socialdemokraterna har sedan valet 2006, tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet  i den röd-gröna alliansen, haft en klar ledning opinionsmässigt över den borgerliga fyrpartiregeringen. En ledning som i år har krympt, och där det nu väger jämnare mellan blocken.

Mona Sahlin betonade ofta i sitt tal att om Socialdemokraterna vinner valet så ska nivåerna i a-kassan och sjukförsäkringen återställas.

Det som Socialdemokraterna förlorade valet 2006 på var främst jobbfrågan och arbetsmarknadspolitiken. Ett klassiskt socialdemokratiskt politikområde, som man nu vill återerövra:

-Vi väljer jobb före stora skattesänkningar, sa Mona Sahlin i sitt tal.

Men vad dessa vallöften och återställare kostar kunde inte Mona Sahlin säga. Inte heller hur de ska finansieras. Men från socialdemokratiskt håll har man under våren sagt att vinner man valet blir det höjda skatter på bland annat förmögenheter och på villor över 5 miljarder i taxeringsvärde.

Sverigedemokraterna är ett parti som kan komma in i riksdagen nästa år om opinionssiffrorna håller i sig. Partiet kan bli tungan på vågen mellan blocken. Och Mona Sahlin krävde i sitt förstamajtal besked av Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt:

-Om jag blir statsminister så kommer jag aldrig. Aldrig någonstans, aldrig någonsin, att göra mig beroende av eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Aldrig. Var är Reinfeldts besked?, sa Mona Sahlin, vars förstamajtal var mer ideoligiskt än annars enligt flera bedömare.

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin talade i Sundbyberg och på Norra bantorget i Stockholm, ett stenkast från den LO-borgen. Många LO-medlemmar är ju ilskna på Lundby-Wedin för hennes roll i pensionsförsäkringsbolaget AMF:s styrelse, där styrelsen släppt igenom stora generösa pensionsavtal för sin fd VD.

Kraven på Wanja Lundby-Wedins avgång har varit stora runt om i landet. Inför 10.000 åhörare hade hon chansen att förklara och kanske börja vända opinionen, och hon försvarade sitt beslut att sitta kvar som ordförande:

-Att ha ett fackligt eller politiskt uppdrag är inte alltid så enkelt. Ibland blir det fel. Då ska felen kritiseras, då ska felen rättas. Det är bättre än att stiga åt sidan. Att stiga åt sidan är ju faktiskt bara att lämna över åt arbetsgivare och nyliberaler att bestämma.

Och efter talet, där hon krävde större satsningar på kommunerna och på satsningar på utbildning för de som hotas av arbetslöshet och utanförskap, så fick LO-ordföranden frågan om hon någon gång funderat på att kapitulera och avgå efter all intern kritik emot henne:

-Jag är gammal undersköterska. Jag identifierar mig med arbetsklassen. Och jag är en av de få kvinnorna i AMF styrelse. Jag kände att om jag, som kvinna, som undersköterska skulle gå därför att pressen från media blev för stor, vem skulle få gå nästa gång då?

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly talade bland annat i Göteborg och han sa att han ser fram emot att få regera landet tillsammans med Socialdemokraterna. Men han riktade också en del kritik mot Socialdemokraterna, bland annat för uppgörelsen nyligen med de borgerliga om att låta den så kallade bromsen i pensionssystemet slå till när det blir negativ tillväxt i ekonomin, vilket innebär sänkta pensioner kommande år.

Höga pensioner och löner för direktörerna var också ett tema hos Vänsterpartiledaren Lars Ohly:

-Det finns en liten grupp av extremt högavlönade, och oftast män, som inte nöjer sig med lönen för att göra sitt bästa. De behöver en extra liten morot, en bonus på köpet. Men det måste väl vara en felrekrytering om man anställer någon som inte gör sitt bästa för den lön de får. Det borde väl vara grund för avsked? Så mitt råd är: säg upp de högavlönade direktörerna, och anställ folk som gör sitt bästa för att förtjäna sin lön, sa Lars Ohly.

De socialdemokratiska tidningarna ser i många fall förstamajdemonstrationerna och talen som början på en vändning för partiet och rörelsen.

”Första maj skitåret 2009 blev dagen när arbetarrörelsen slöt leden, laddade om och satte dagordnigen igen”, skriver Socialdemokratiska tidningen Sydöstran i Karlskrona.

”Arbetarrörelsen har inlett operation uppryckning”, anser Socialdemokratiska Västerbottens Folkblad. Men, fortsätter tidningen: ”Kampen mot den tilltagande egoismen med växande klassklyftor måste bli skarpare och tuffare. Till hösten krävs att hela oppositionen samlar sig i skattefrågan”, skriver Västerbottens Folkblad.

På de borgerliga ledarsidorna ser man inte oväntat annorlunda på innehållet i förstamajtalet. Dagens Industri, med beteckningen opolitisk, skriver till exempel: ”Samtidigt som Socialdemokraternas många olika förslag signalerar ett desperat försök att vinna valet, fjärmar det partiet från möjligheten att föra en ansvarsfull ekonomisk politik - om det skulle vinna valet nästa år. Det är allvarligt”, skriver Dagens Industri.

reporter: Göran Löwing

goran.lowing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".