1 av 2
2 av 2
Susanna Alakoski

Att minnas migrationen

Nordiska museet och Mångkulturellt centrum uppmanar människor med migration som egen livserfarenhet att skicka in sina berättelser. Materialet kommer att bevaras i Nordiska museets arkiv för kommande generationer.

SR International kommer att följa upp projektet under året med en serie programinslag.

Projektet "Att minnas migrationen" är beroende av svaren som det kan få från den potentiella gruppen av 1,5 miljoner människor som kan berätta om sin historia och ankomsten till Sverige. Men det är ytterst få, knappt 30 personer, som hittills har svarat på detta skrivutrop från Nordiska museet och Mångkulturellt centrum.

En kväll med Susanna Alakoski, då hon läste ur sin bok Svinalängorna och svarade på publikens frågor tillsammans med sociologen Hassan Hosseini, var därför menad även som en inspirationskväll. Ett utrop på nytt:

Berätta om dig själv. Berätta varför du flyttade till Sverige. Hur har det gått? Vilka minnen bär du med dig och vem är du? Ja, det är frågor som Nordiska museet i Stockholm gärna vill att invandrare ska skriva sina berättelser om. Berättelser som kanske också kommer att bli till bilder och scener hos Teater X i samarbete med Mångkulturellt centrum i Botkyrka och Nordiska museet.

Berättelser och minnen av människor som flyttat till Sverige från andra länder är viktigt för framtiden och kommande generationen , oavsett om det är arbete, flykt eller kärlek som fört en till Landet. Det är budskapet för projektet Att minnas migrationen som Nordiska museet driveri samarbete med Mångkulturellt centrum i Fitija.

Läs mer på:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista