Anneli Bergholm Söder

Sverige väl rustat för eventuell epidemi

De svenska myndigheterna anser att Sverige skulle klara ett eventuellt utbrott av den Nya influensan bra. På tisdagen redogjorde de för läget i Sverige. Men det dröjer ännu några dagar innan Smittskyddsinstitutet kan säga om Sverige haft sitt första fall av den Nya influensan eller ej.

Det är fortfarande oklart om den kvinna, som är i 50-årsåldern och från Stockholmstrakten, verkligen har haft nya influensan, eller någon annan förkylning.

Enligt experter på Smittskyddsinstitutet, SMI, är det svårt att analysera provet eftersom det finns så få virus kvar. Svar kan eventuellt komma senare i veckan. Samtidigt påpekar Socialstyrelsen att sjukdomen inte finns i Sverige. Kvinnan som misstänks ha haft smittan har inte fört den vidare.

De tre myndigheter som ansvarar för krisberedskapen i händelse av en influensapandemi - Socialstyrelsen, Smitsskyddsinstitutet och Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, redogjorde på tisdagen för läget i Sverige. Enligt dem är Sverige väl rustat för en epidemi.

Myndigheterna i Sverige följer utvecklingen av influensautbrottet noga. Det finns mycket man kan göra för att vara förberedd ifall det blir ett influenasutbrott, det säger Anneli Bergholm-Söder, är ansvarig för samordning och insats på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

-Man kan göra en hel del om man ligger steget före. Viktigt att börja planera samhällsviktig verksamhet och titta på vad som vmåste vara igång för att samhället ska fungera. Du måste räkna med ett bortfall på femtio procent under ett par veckor om vi får en sådan här influensa. Räddningstjänst, sjukvård, sophantering och sjukvård till exempel måste fungera, säger Anneli Bergholm-Söder, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Skulle det blir ett influensautbrott så kommer ganska snabbt en beteendeförändring bland allmänheten liknande den vi sett i Mexico där människor bär munskydd när de vistas ute, säger Anneli Bergholm-Söder:

-Folk blir rädda för att använda tunnelbanan. Man samlas inte på allmänna platser. Det här är en beteendeförändring som påverkar också arbetsplatserna. Man blir rädd att lämna sitt barn på dagis och blir rädd att själv gå till jobbet. Det måste man också ta hänsyn till.

För de som har frågor eller är oroliga så finns flera möjligheter att få rätt information om influensan och hur man ska agera. Till exempel på hemsidan krisinformation.se. Men det finns också ett callcenter dit man kan ringa och ställa frågor. Dessutom har länstyrelserna, som har ansvaret på regional nivå, fått vägledning för att starta sin planering lokalt så att samhället kan fungera, säger Anneli Bergholm-Söder på MSN.

Reporter David Russell vid SR Internationals engelska redaktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".