Gädda, hotad art i Östersjön.

Nya laxar i Stockholm - men gäddan är hotad

Bra och dåligt. Så skulle man kunna sammanfatta läget i Östersjön inför årets sportfiskesäsong.

Medan torsken - nästan mirakulöst - verkar ha åtehämtat sig, ser det allt dystrare ut för gäddan och abborren. Inom kort väntas Fiskeriverket besluta om begränsningar i gäddfisket i hela Östersjön.

Samtidigt fick Stockholms ström sitt återkommande tillskott av små laxar och havsöringar i veckan. Efter en lastbilsresa från hägnen i Indalsälven i södra Norrland var det dags för de 20.000 smolten - som de kallas - att börja sitt liv i frihet. Med vid utsläppet fanns borgarrådet i Stockholm Madeleine Sjöstedt.

- De verkar väldigt alerta, kommenterade kultur- och fritidsborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

Sedan 1976 har utsättningen av lax och havsöringssmolt varit en årlig händelse här i kanten av Kungsträdgården i hjärtat av Stockholm. Det är en tradition som gjort det här till ett av de bästa lax och havsöringsvattnen i Sverige, och en unik fiskeplats i världen.

Förra äret fångades fler än 1.000 laxfiskar här i området. Laxrekordet ligger på 21,8 kilo.

Molnen hänger tungt över strömmen den här eftermiddagen, och bortom en grupp journalister och andra nyfikna har måsar och trutar samlats för att försöka nappa åt sig av överflödet. Men med några få undantag ger sig fiskarna ned i det svarta vattnet och försvinner.

- De stannar några dagar det gör de, max en vecka, sedan har det spridit sig rätt ordentligt. Laxen går ända ned till södra Östersjön. De flesta öringar blir kvar i Stockholms skärgård. Men så småningom vänder de tillbaka hit, säger Sverker Lovén, fiskekonsulent i Stockhom stad.

Tillbaka är också torsken, som för bara några år sedan var allvarligt hotad i Östersjön. På ett nästan mirakulöst sätt, och tack vare ett par år osedvanligt lyckade föryngringar, har den återetablerat sig här.

Marinekologen Sture Hansson bedömer att det nu finns lika mycket vuxen lekmogen torsk i Östersjön på 1960-talet - innan utfiskningen började.

Men samtidigt som det här sker fortsätter bestånden av framför allt gädda och abborre att försvagas i Östersjön. På sina håll - i delar av Stockholms ytterskärgård tlll exempel - är de helt borta. Ingen vet säkert varför - antagligen är orsakerna flera - men huvudtesen just nu är att rovfisket på just torsken på 70- och 80-talen rubbade ekosysmtemet så mycket att gäddan och abborren nu drabbas.

Förenklat ser sambandet ut så att när torsken försvann kunde torskens viktigaste bytesfisk skarpsillen växa till ohämmat och nu konkurrerar den - tillsammans med spiggen - ut gäddans och även abborrens yngel.

Även på det sättet är torskens återkomst en positiv sak. Men andra saker görs nu också för att rädda framför allt gäddan. Fiskeriverket har förslagit en begränsning av gäddfisket - högst tre gäddor får man plocka upp per dag i Östersjön, och inga stora gäddor (över 75 centimeter) alls.

Ett beslut var planerat redan nu tilll sommaren, men enligt Fiskeriverket handläggare träder det antagligen i kraft först till årsskiftet.

- Det är nog första gången man provar det här i Sverige. Men man försöker på olika sätt att skydda det som finns kvar. Antagligen kommer man på sikt att sätta ut också gädda, och man kommer att restaurera vattendrag så att de blir lämpligare som lekområden, bland annat, säger fiskekonslenten Sverker Lovén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".