Centerpartiet i förändring

På torsdagen inleddes Centerpartiets stämma i Örebro. Det är ett regeringsparti som kämpar i motvind bland väljarna, och ett parti som bytt politik på flera områden och det gäller inte minst inställningen till kärnkraften.

Centerpartiet har sina rötter i det år 1913 bildade Bondeförbundet. Som namnet antyder var det ett parti med förankring på landsbygden.

När den stora stukturrationaliseringen inom jordbruket satte igång på 1950-talet bytte partiet 1957 namn till Centerpartiet, och många bönder blev istället industriarbetare.

Centerpartiet gjorde på 1970-talet miljö- och energifrågorna till sina och blev det ”gröna partiet”. Konkurrenten Miljöpartiet bildades först 1981.

I riksdagsvalet 1973 fick Centerpartiet sitt största stöd någonsin då drygt 25 procent av väljarna röstade på Centern, som blev största borgerliga parti. I valet 1976 fick man drygt 24 procent och en borgerlig regering kunde bildas för första gången sedan början av 1930-talet. Centerpartiets negativa inställning till kärnkraften lockade väljare samtidigt som den blev till en besvärlig fråga för Centerpartiet att hantera tillsammans med de övriga borgerliga partierna åren framöver - tills i år.

Sedan rekordvalen på 70-talet har Centern backat hos väljarna och i valet 2006 fick partiet bara 7,5 procent och i de senaste opinionsundersökningarna ligger man runt 5 procent.

Centern har under åren också stått för en decentraliseringspolitik för att värna landsbygd och glesbygd. Därför var Centerpartiet skeptiskt till EU, som man menade skulle lägga alltför mycket av det politiska bestämmandet i Bryssel.

Men i både kärnkraftsfrågan som i EU-frågan har Centerpartiet svängt. EU är bra för Sverige, heter det nu, och vad gäller kärnkraften som man ville avveckla, så gick man tidigare i år med på den gemensamma borgerliga energipolitiken att kärnkraften kan få finnas kvar under lång tid framöver, och att gamla kärnkraftverk kan få ersättas med nya.

Centerpartiet har också förslag om att ganska radikalt ändra reglerna på arbetsmarknaden i stil med vad som skett i Danmark. Centern vill luckra upp LAS, Lagen om anställningsskydd. Idag kan småföretag med upp till tio anställda få göra undantag för två personer vid nedragningar oavsett hur länge de varit anställda. Centerpartiet vill att företag med upp till 50 anställda ska få göra undantag från turordningsreglerna.

I förslaget, som ska behandlas på partistämman i Örebro, ingår också tanken att höja ersättningen i a-kassan under en tremånadersperiod varefter ersättningen snabbt ska trappas ned.

Maud Olofsson,Centerledare sedan 2001, försöker också att göra Centerpartiet till att storstadsparti. Därmed flyttas fokus från landsbygden menar hennes kritiker, som tycker hon är alltför självständig inom partiledningen. Maud Olofssons politik är en katastrof för Centern, skriver till exempel Börje Hörnlund i en svidande debattartikel i Dagens Nyheter. Han är en tidigare ledande Centerpartist och arbetsmarknadsminister.

Hörnlund reagerar på att Centerpartiet idag kallar sig liberalt, och att partiet släppt sina gamla rötter. Omsvängningen i kärnkraftsfrågan skedde utan förankring i partiet, anser Hörnlund som inte känner igen sitt gamla Centerparti.

Lars Joel Eriksson, politisk redaktör på centerpartistiska Skånska Dagbladet, säger att det är en medveten ompositionering av partiet:

-Man har insett att det är i storstadsområdena som väljarkåren växer, och därför ändrat både strategi och politiskt innehåll. Men partiet har kanske varit lite för ivrigt att locka de här nya väljarna, och har därmed riskerat att istället förlora de gamla kärnväljarna.

Anna Stjärnström, ledarskibent på Östersundsposten i skogs-, och glesbygdslänet Jämtland ser faror med storstadssatsningen:

-Mina förväntningar är ju att Centern också tar tag i sina klassiska lantbruksfrågor. Det behöver ju då inte vara med gamla lösningar, men att man bekänner färg och visar att det fortfarande är viktigt med en levande landsbygd, säger Anna Stjärnström.

Centern profilerar sig i regeringen på arbetsmarknadsområdet för att underlätta för små och medelstora företag att anställa och utvecklas, som det heter.

Lars Joel Eriksson på Skånska Dagbladet tycker att Centerpartiet var för dåligt på att förklara vad man vill och har uppfattats som fackföreningsfientligt:

-Det tror jag är en farlig posititon för ett borgerligt parti att uppfattas som fackföreningsfientligt, men däremot att vilja mjuka upp en del av den lagstiftning som finns på arbetsmarknaden idag, det tror jag att det finns ett rätt stort gehör för.

Reporter: Göran Löwing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".