Billström avvaktande om Guantanamofångar

Den amerikanske presidenten Barack Obamas så kallade linjetal om USA:s nationella säkerhet har återigen aktualiserat frågan om ifall Sverige kan tänka sig att ta emot fångar från den amerikanska Guantanamo-basen på Kuba.

Obama höll i sitt tal fast vid att basen ska stängas senast i januari nästa år, och han sa att vissa av de terroristmisstänkta fångarna kan flyttas till fängelser på amerikanska fastlandet, medan en del fångar också kan flyttas till andra länder.

Men fångarna är först och främst USA:s ansvar, säger den svenske migrationsministern Tobias Billström, som hänvisar till det system som redan finns när det gäller frågor om vidarebosättningar.

- Sverige har vid upprepade tillfällen förklarat sin position, och sagt att en förutsättning är att man använder sig av de vidarebosättningssystem som finns och som handhas av UNHCR och svenska Migrationsverket tillsammans. Det finns inga andra möjligheter för Sverige att acceptera människor från Guantanamo, säger migrationsminister Tobias Billström till SR International.

Frågon diskuteras ändå inom EU. Hur går resonemanget där?

- Enkelt kan man säga att att vid upprepande tillfällen har man konstaterat - både från det tjeckiska ordförandeskapets sida och även från enskilda medlmesländers sida - att vi har olika former för asylansökningar i våra olika länder. Och det innebär att en samlad europeisk approach till det här inte är möjlig att genomföra, utan det här handlar alltid om att de enskilda medlemsstaterna själva måste fatta sådana beslut.

Kan Sverige tänka sig att ta emot ett antal fångar om EU inte lyckas få en gemensam ståndpunkt i fråga?

- Sverige har inte den uppfattningen att det här är en fråga för Sverige i första hand. Utan i första hand är det här en fråga för USA och den amerikanska administrationen.

Reporter: Azariah Kiros.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista