Fredsrörelsen kritiserar Nordkorea

Nu reagerar freds- och nedrustningsorganisationer runtom i världen mot Nordkoreas senaste kärnvapensprängning. Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, är oroad bland annat för att den visar att förhandlingarna med Nordkorea har misslyckats. Nu måste omvärlden försöka hitta en ny strategi och få nedrustningsförhandlingarna att ta ny fart, och de länder som redan har kärnvapen måste föregå med gott exempel. Sverige borde också göra sin röst hörd tydligare, säger Anna Ek:

- Det finns ju en viss oro som vi hör från våra internationella kolleger, att Sveriges röst har tystnat lite i de här sammanhangen. Jag vet inte om det handlar om att man testar en ny strategi, för jag vet att det är en prioriterad fråga för regeringen, men det är ingenting man driver utåt. Jag tror det finns många länder som skulle uppskatta om Sverige gjorde det.

Anna Ek hoppas att Sverige som ordförandeland i EU kommer att arbeta för en hårdare linje i Europa, där man börjar ställa hårdare krav på de Europeiska länder som har kärnvapen:

-Europa är den kontinent som har flest kärnvapen i världen, och jag tror inte det är många som vet om det och tycker jag den svenska regeringen har varit alldeles för flat när man inte har vågat kritisera sina kolleger inom EU, för det tycker vi ju är ett brott mot icke-spridningsavtalets anda. Skulle Europa vara en kärnvapenfri zon så skulle man ju kunna föregå med gott exempel, man lämnar inte dörren öppen för såna här anklagelser då, från stater som Nordkorea eller Iran, eller Indien, Pakistan och Israel, att även de ska ha rätt att ha kärnvapen.

Anna Ek är positiv till signalerna som har kommit från USA:s nya president Barack Obama när det gäller nedrustningen:

-Vi ser ju redan att det har spridits en slags optimism i nedrustningssammanhang, Obama har ju deklarerat att han vill se en kärnvapenfri värld vilket George Bush aldrig gjorde, sedan återstår ju att se vad det blir av det. En annan positiv sak är ju att president Obama och president Medvedev för inte så länge sedan gick ut gemensamt och sade att man ska inleda förhandlingar mellan USA och Ryssland om sina arsenaler. Och det får ju effekter på hela rörelsen i stort, där man känner att det finns en viss optimism och att det är möjligt att komma framåt. Vilket man inte har kunnat på flera år.

Reporter Kris Boswell

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista