Lättare få visum för Sverigebesök

Det måste bli lättare att få visum för att besöka Sverige, i alla fall för dem som uppfyller visumreglerna. Det anser Migrationsverkets generaldirektör och uppmanar tjänstemän vid ambassaderna att fokusera mer på öppenhet än på kontroll när de behandlar visumansökningar.

Många har fastnat i en gammal, mer restriktiv attityd mot dem som söker visum från vissa länder, enligt generaldirektören Dan Eliasson.

I februari i år lättade Migrationsverket på reglerna för iranier som söker visum för att besöka Sverige och även för bosnier, vitryssar och etiopier har reglerna lättats.

Tidigare har det varit i princip omöjligt för en ensamstående iranier under 40 att få visum till Sverige från ambassaden i Teheran, även för att besöka släktingar. Men risken för att besökarna hoppar av och stannar i Sverige, har visat sig vara mindre än man befarat.

Men de nya reglerna följs inte upp och den restriktiva attityden lever kvar hos tjänstemännen, menar Dan Eliasson.

-Vi ändrar ju inte de formella reglerna utan vi säger till personalen att fokusera inte på kontroll utan titta också på frihet. Det är en uppmaning till personalen att försöka tolka det här generöst.

Dan Eliasson menar att synen på gränsbevakningen historiskt är på väg mot större öppenhet och välkomnande, från att historiskt sett ha gått ut på att hindra människor från att flytta hit och att personalen på ambassaderna inte alltid hängt med på de nya direktiven.

-Och längre fram, om vi tittar bakåt, så kommer vi att se att om fem-tio år så kommer vår främsta uppgift att vara att underlätta för människor att komma till vårt land.

Ambassaderna i alla länder har fått brev av Dan Eliasson, men för de länder där man fortfarande ser en stor risk för avhopp, råder fortfarande samma hårda regler.

-Just nu så är det Somalia, Irak och Afghanistan och där måste du ganska tydligt visa att du har för avsikt att åka tillbaka för att få visum till Sverige.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista