EU-valfråga 2: Klimatet

Efter de senaste årens stora uppmärksamhet kring klimatfrågorna är det inte särskilt förvånande att klimatet prioriteras högt i partiernas valprogram.

Tydliga skillnader finns mellan partierna och blocken. Miljöpartiet till exempel vill minska utsläppen av växthusgaser klart mest, medan de borgerliga allianspartierna vill kunna lägga en större andel av utsläppsminskningarna utanför EU.

Men alla sju riksdagspartier går till val på att skära ned mer än vad EU förbundit sig att göra. Tacka den svenska opinionen för det, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Jens Holm först i reportaget.

- Det här är väl ändå ett fantastiskt exempel på vad ett folkligt tryck i en fråga kan åstadkomma. Bara för ett par år sedan fanns det partier i Sverige som förnekade växthuseffekten, och idag ansluter sig alla till FN:s klimatpanels slutsatser, säger Jens Holm.

Det finns flera skäl till att många kandidater i EU-valet vill profilera sig i klimatfrågan.

När opinionsinstitutet Synovate för en månad sedan frågade väljarna vilka politikområden som är viktigast i EU-valet när de ska välja parti så kom miljö-, klimat- och energifrågan först. 23 procent tyckte det.

Med det svenska EU-ordförandeskapet för dörren får också klimatfrågan en extra tyngd, eftersom Sverige kommer att leda EU i förhandlingarna inför FN:s stora klimatkonferens i Köpenhamn i december - där målet är att få till stånd ett globalt klimatavtal.

Och går man igenom alla de sju riksdagspartiernas vallöften när det kommer till att minska utsläppen av växthusgaser, kan man sammanfatta dem så här: Mer än vad EU redan förbundit sig att göra.

Det var i december förra året som EU-länderna enades om att minska utsläppen med 20 procent till 2020, från 1990 års nivåer, och att man ska höja ambitionen till 30 procent, om det blir ett globalt klimatavtal, där alla stora länder tar sitt ansvar.

Alla svenska partier tycker att ambitionen borde vara minst 30 procent, oavsett om det blir ett globalt klimatavtal eller inte.

Men några partier går längre. Miljöpartiet - liksom övriga gröna partier i EU - vill se 80-procentiga minskningar. Av dem ska 40 procent ske i EU, och 40 procent genom att EU investerar i klimatinsatser utanför unionen.

Vänsterpartiet driver en 40-procentig minskning - 30 procent ska ske i EU, 10 procent utanför - och utöver det föreslår man att EU ska satsa på ett ökat klimatbistånd till u-länder.

Men även bland de partier som har 30 procent som minskningsmål skiljer sig politiken. För Socialdemokraterna handlar det om 30 procent på EU-mark, för de borgerliga partierna om 30 procent, inkluderat minskningar som man gör i andra länder.

Argumentet för att lägga klimatinvestingar i andra länder är att det betalar sig bättre. Man får mer klimataffekter för pengarna, och här har allianspartierna varit kritiska mot de röd-gröna partierna för att man reagerat mot den här stretegin.

- Den stora gåtan är kritiken mot att använda den här typen av mekanismer från den svenska vänstern. Att stänga dörren till världen därute och säga att vi ska lösa våra problem med allt större investeringar här hemma, och tro att vi som står för 0,2 procent av världens globala växthusgasutsläpp ska lösa klimatfrågan ensamma. Det är inte seriöst, säger Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraterna menar att om alla i-länder intecknar sina utsläppsminskningar i u-länderna, så tar man också ifrån dessa länder att själva delta i klimatprocessen.

Miljöpartiet går ännu längre. Språkröret Peter Eriksson har talat om en "smitarstrategi".

- Reinfeldts och Olofsson shållning får säkert en hel del människor att känna att vi i Sverige gör tillräckligt. Det är det som är det mest allvarliga. Moraliskt sätt är det extra illa eftersom det gör att människor som var beredda att ta sitt ansvar kan välja att låta bli eftersom det är onödigt. "Vi är ju redan så bra och så obetydliga i sammanhanget". Jag vill dock påminna om att klimatfrågan är global, men alla utsläpp är lokala, säger Peter Eriksson.

Tillsammans med övriga gröna partier i EU har svenska Miljöpartiet ett omfattande miljö- och klimatprogram, där det bland annat föreslås ett stopp för utvinning av olja och kol i EU.

Alla riksdagspartier - utom Moderaterna - vill se en koldioxidskatt i hela EU - av den typ som finns i Sverige. Moderaterna tycker inte att det är en fråga som EU bör hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista