Nej till svensk imamutbildning

Staten ska inte utbilda imamer. Det har imamutbildningsutredningen kommit fram till i sin rapport, som lämnats till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Det skulle kunna innebära en inblandning i muslimernas inre samfundsangelägenheter och dessutom strider det mot principen om att staten ska vara neutral i trosfrågor, enligt utredaren Erik Amnå:

-Det är en väldigt central princip att staten ska vara konfessionsneutral och låta samfunden och församlingar och kyrkor vara oberoende och själva utveckla sina relationer till staten.

Trots rekommendationen "det bästa regeringen kan göra är att inget göra" säger Erik Amnå att han har full förståelse för förespråkarna av en svensk imamutbildning, men att skälen emot är ändå starkare.

Utredaren har analyserat olika europeiska modeller och han säger att i EU diskuteras just nu en multireligiös utbildning.

- Det finns en inbjudan till Sverige att vara med i det Europeiska initiativet. Regeringskansliet har avvaktat min utredning och de kommer att bestämma om vi ska vara med eller inte. Men här gäller det alltså en interreligiös ledarutbildning där en religiös dialog blir viktig.

Och om imamer ska utbildas i Sverige, i kompletterande ämnen som lagstiftning, språk och samhällskunskap, så bör det initiativet också komma från de religiösa samfunden själva och inte från staten, menar Erik Amnå. Han säger att det är genomförbart redan idag inom det ordinarie utbildningsväsendet.

- Utbildningar pågår redan på skolor och studieförbund och då löser det sig av sig självt istället för att staten ska gå in och de den här besvärliga och problematiska auktorisationen av dem.

Utredningen säger alltså ett klart Nej till att staten ska stå bakom initiativen till imamutbildningen. Mycket tydde på att högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg förespråkade en annan lösning. Är han besviken?

-Nej absolut inte. Utredaren bekräftar ju egentligen de utgångspunkter som finns i direktiven - dels att det finns behov och dels att det är ett bekymmer att i vissa muslimska kretsar i Sverige finns antidemokratiska strömningar - inte toleranta strömningar. Men han tycker inte att lösningen är en statlig imamutbildning - och jag kan förstå det med att det blir spännande att se vad remissinsatserna tycker.

Reporter: Olgica Lindquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista