Unga flickor gifts bort mot sin vilja

70 000 svenska ungdomar mellan 16 och 25 år upplever att de inte har frihet att välja livspartner. Och 8 500 av dem säger att de oroar sig för att inte kunna välja vem de ska gifta sig med. Det framgick av en rapport om arrangerade äktenskap, som Ungdomsstyrelsen överlämnade till integrations och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni under måndagen.

Sara Mohammad som är ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, tror att tvångsäktenskap berör långt fler ungdomar.

-Enligt våra dagliga erfarenheter så tror jag att mörkertalet är dubbelt så stort som rapporten som kommit i dag visar.

Rapporten visar att det främst är flickor som oroar sig, att religion är en viktig bakgrundsfaktor och att giftermålen sker ofta i utlandet. Ungdomsstyrelsen förelår en rad åtgärder bland annat att tvångsäktenskap och barnäktenskap kriminaliseras och att rätten till dispens för äktenskap för de under 18 år slopas. Sara Mohammad är inte heller nöjd med regeringens arbete i frågan hittills.

-Nyamko Sabuni lovade att kriminalisera tvångsäktenskap och barnäktenskap. Och min fråga är vad har hänt med hennes löfte? Hur många år till ska vi vänta? Och hur många tjejer och barn till ska bli bortgifta utan deras vilja?

I rapporten föreslår Ungdomsstyrelsen också att man skapar en nationell mottagning på nätet för de som riskerar att giftas bort. Under 2008 sökte 248 ungdomar hjälp på grund av arrangerade äktenskap mot deras egna vilja. Många unga tror också att de skulle bestraffas av föräldrarna om de var homo- eller bisexuella.

Reporter: Katarina Björcke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista