Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon vill få de utlandsfödda att rösta

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 13.06
Kampanjknappar till stöd för Abir Al-Sahlani.

Som 15-åring kom hon ensam till Sverige från Saddam Husseins Irak.

Nu driver Abir Al-Sahlani en den svenska EU-valkampanjens mest synliga personvalskampanjer, där hon bland annat har översatt sitt valmaterial till arabiska och kurdiska.

Som tredjenamn på Centerpartiets EU-vallista måste hon med all sannolikhet kryssas in för att kunna ta en plats i EU-parlamentet, men det är faktiskt ingen omöjlig uppgift. Av de 19 svenskar som sitter i EU-parlamentet idag är det tre som kryssades förbi partiernas listordning.

På sin långa valturné höll Abir Al-Sahlani nyligen valmöte i Tensta i nordvästra Stockholm, i ett försök att locka röster bland en grupp väljare som var kraftigt underrepresenterade i förra valet: de utlandsfödda.

- De är lite blyga, man är inte van att en politiker kommer fram och pratar, säger Abir Al-Sahlani.

- Man måste protestera på gatan, inte bara på lappar, säger en man som kommer fram till Abir på torget.

- Gör det. Protestera på gatan. Det är ingen som håller dig tillbaka, säger Al-Sahlani.

- Inte jag. Svenskarna först, svarar mannen.

- Svenskarna först? Det här är ditt hemland också.

- Jag kanske ska flytta härifrån. Men de är födda här och bor här.

- Du kan inte säga att någon annan ska göra. Om du ser något som är fel, du måste göra något, ingen annan, säger Abir Al-Sahlani.

I ett val med ett historiskt lågt valdeltagande, 38 procent vid vid EU-valet 2004, var det några grupper som skiljde ut sig tydligt bland röstskolkarna. En av dem: de utlandsfödda, där bara knappt 28 procent av de röstberättigade gick till valurnorna, mot knappt 40 procent bland de som föddes i Sverige.

I gassande sol, och i myllret på det rätt oansenliga torget i Tensta, i norra Stockholm, har Abir Al-Sahlani slagit upp sitt lilla gröna valtält, strax intill fruktstånden där det mesta kostar hälften av vad man får betala på Konsum eller Ica och bredvid några valaffischer från Arbetarinitiativet.

Hon är bekymrad - men inte överraskad - över att det är så många här, och i andra invandrartäta områden, som inte röstar:

- Det är ett dilemma det här, eftersom de flesta människor är här för att de är flyktingar undan en totalitär regim, förtryck och krig, så egentligen borde de vara mer angelägna om att gå och rösta och utnyttja sin demokratiska rätt, eftersom det är precis det som de har saknat i sina hemländer. Men då kommer vi till verkligheten och ser att det är precis tvärtom. Och någonstans tycker jag att det handlar om det utanförskap som människor känner. Det handlar om en misslyckad integration helt enkelt, människor känner sig inte hemma och människor känner inte att de kan påverka. Så varför ska man gå och rösta?

Känner du att du har ett speciellt ansvar gentemot människorna här? Du har själv invandrarbakgrund, du talar arabiska...

- Jag, det tycker jag. Jag måste föregå med gott exempel. Vi ska inte bara vara i tunnelbanan och stämpla biljetter, vi ska inte bara köra taxi. Det här är yrken som jag har all respekt för, men det är inte bara där vi duger, utan vi kan mycket annat. Och just för att ge föräldrar hopp om att deras barn kan göra mycket annat än de traditionella jobben vi får, så ser jag det som ett ansvar som jag måste ta. Jag måste finnas här och visa människor det finns annat.

Om någon kommer fram till dig och ber om ett enda argument för varför de ska rösta: vad säger du då?

- Det är vår demokratiska skyldighet. Om vi inte röstar har vi inte heller rätt att klaga.

Nu återstår att se om Abir Al-Sahlani lyckas upprepa det som Folkpartiets Maria Carlshamre (som senare bytte både namn och parti) och Socialdemokraternas Anna Hedh och Åsa Westlund lyckades med i förra valet: Att genom fler personvalskryss än kandidater högre upp på valsedeln ta sig in i Eu-parlamentet.

För att nå fler möjliga väljare har Abir Al-Sahlani översatt sitt kampanjmaterial till engelska, franska, arabiska och kurdiska. Och hon har kampanjat i ovanliga miljöer, på en flyktingförläggning till exempel.

I ryggen har hon en stark kampanjstyrelse, och pengar från partiet centralt, lokalt, och från donationer.

Abir Al-Sahlani får ägna all kraft åt att möta medborgarna.

- Hej, hej. Den sjunde juni är det parlamentsval till Europa, och jag tänker kandidera för Centerpartiet, säger Abir Al-Sahlani när hon tar ett nytt varv runt på Tensta torg.

- Alltså vet du va... jag kan ingeting om det där. Jag är helt ointresserad, säger en ung kvinna med barnvagn.

- Din röst spelar ju roll, svarar Abir.

- Jag reagerar hellre själv, om jag ser något fel ute. Allt annat tycker jag inte spelar någon roll, för det hjälper ändå inte. Jag går ut då och då, och varje gång jag går hem på natten har jag sett rån, våldtäker... allt. Här!

- Men vi kan hjälpas åt att göra något åt saken.

- Jag har bott här i över 20 år och jag känner mig säker här vet du, säger en annan kvinna som kommit fram till Abir Al-Sahlani bredvid fontänen på torget.

- Jag bodde i Fittja, där var jag ute hela tiden. Jag kände mig aldrig rädd. Vågar du gå här klockan ett på natten här, replikerar kvinnan i barnvagnen.

En lång diskussion följer, och när dagen nästan blvit kväll och centerpartisterna börjar plocka ihop runt valtältet är det dags att summera dagen.

- Det har gått jättebra. Man blir överväldigad varje gång. Jag tycker att det är skitkul, säger Abir Al-Sahlani.

Vad är det som är roligt?

- Just människomötet. Ibland får man negativa inställningar. "Jag tänker inte rösta", vilket jag tycker är så himla tråkigt. Det spelar ingen roll om man röstar på mig eller inte, men man måste rösta och säga sitt, säger centerpartistiska EU-parlamentskandidaten Abir Alsahlani på valturné i Tensta.

Reporter Anders Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".