Folkpartiet "det mest EU-vänliga partiet" firar

Svenska väljare mer EU-positiva

Framgång för konservativa och gröna och bakslag för socialisterna när EU valde nytt parlament. I Sverige vann de EU-positiva på bekostnad av de EU-negativa. Piratpartiet infriade mångas förväntningar och tog en plats i det nya EU-parlamentet, medan EU-kritiska Junilistan åkte ut.

De svenska väljarna har blivit mer EU-positiva om man ser till valutslaget. De klart EU-negativa Vänsterpartiet var jämte lika EU-kritiska Junilistan valets stora förlorare. Junilistan gick från 14,5 procent i förra valet 2004 till 3,6 procent nu och förlorade sina tre mandat. Vänsterpartiet backade med 7,1 procentenheter till 5,6 procent. Socialdemokraterna, med sitt EU-kritiska toppnamn Marita Ulvskog fick 24,6 procent, det vill säga lika mycket eller lite som i förra valet. Vinnarna hittar vi bland de mer uttalade EU-positiva partierna där Folkpartiet med toppnamnet Marit Paulsen ökade med 3,8 procent till 13,6 och tog ett nytt mandat.

Miljöpartiet, som tidigare var EU-negativt men som bytt inställning, ökade med hela 5 procentenheter till 10,9 procent. Inom EU är de gröna partierna som regel mycket EU-positiva. Centerpartiet och Kristdemokraterna backade resultatmässigt något men behåller sina respektive enda mandat av de 18 svenska i det 736 platser stora EU-parlamentet. Valets väntade och nu bekräftade överraskning var att Piratpartiet, med sitt engagemang kring den personliga integriteten och positiva synen i fildelningsfrågorna, fick 7,1 procent av rösterna och ett mandat i församlingen i Bryssel. Lite mer i det tysta gjorde Sverigedemokraterna också ett bra val och fick 3,2 procent. I EU-valet 2004 hade man 1,1 procent. Feministiskt initiativ noterade en viss framgång med sina 2,2 procent. Åter kan man notera att ett EU-parlamentsval ger stort utrymme för väljarna att rösta annorlunda än vad man gör i riksdagsvalen här hemma. Eller stanna hemma.

Att Socialdemokraterna gör så dåliga EU-val tror partiledaren Mona Sahlin beror på att s-väljarna i hög grad stannar hemma. Socialdemokraterna gör ett lika dåligt val som 2004. Bland moderaterna fanns det förhoppningar om att partiet skulle kunna bli största parti i valet. Opinionsundersökningarna för Moderaterna har ju under våren legat kring 30 procent. Men så blev det nu inte. Moderaterna ökade visserligen sitt resultat från 2004 med några tiondelar till 18,8 procent, men avståndet till Socialdemokraterna blev ändå 5,8 procentenheter till Socialdemokraternas fördel.

Den moderata valstrategin om att lyfta fram frågor kring bl a budgetstabilitet lockade inte väljarna. Folkpartiets mer tydliga EU - positivitet och kampanjande om att Sverige bör införa euron verkade då mer gångbar och lockade troligen till sig många tidigare moderatröster.

Piratpartiet är valets segrare. Det är ett parti sprunget ur den senaste tidens diskussioner om fildelning på nätet, om FRA - lagen och integritetsdebatten. Frågor som engagerar ungdomar i hög grad. Piratpartiet har framstått som ett frihetsparti för de unga, men det är en s.k. enfrågeparti om vars livskraft många sätter frågetecken för.

Vilka har röstat på Piratpartiet. Ja främst unga under 30 år och då unga män i första hand. Unga kvinnor har istället i större grad röstat på FI, Feministiskt initiativ.

Att så många unga män har stött Piratpartiet kan, anser en del statsvetare idag, ha tagit väljare ifrån Sverigedemokraterna, som med sina 3,2 procent nu möjligen annars hade tagit sig in i EU-parlamentet.

Frågan är också om Piratpartiet kommer att gå samma öde till mötes som förra EU-valets översakning - det EU-kritiska Junilistan, som nu får lämna EU-parlamentet. Nästa val är ju först om fem år och då kan helt andra frågor stå i fokus.

Hur påverkar då EU-valet nästa års riksdagsval? Ja, både Socialdemokraterna och Moderaterna får ses som förlorade i söndagens val. Ser man till de två blocken, så vann alliansregeringen den matchen med 42.6 procent mot S + V + MP som fick 41.1 procent. Miljöpartiet stärkte sin ställning inför de fortsatta förhandlingar som oppositionen ska ha om en gemensam valplattform 2010. Men i valet 2010 kommer det handla mer  om ekonomi, arbetsmarknad och skatter här hemma och mindre om EU-relaterade frågor.

En lite vinnare i söndagens val  är också valdeltagandet i Sverige. Medan man ute i Europa noterar ett sjunkande sådant på många håll, så ökade valdeltagandet i Sverige med 6,7 procentenheter till 43,8 procent. Mycket lågt alltjämt jämfört med riksdagsvalen som ligger kring 90 procent, men ändå ett steg i rätt riktning för att öka legitimiteten i EU-valen. Dessutom kan statsminister Fredrik Reinfeldt visa på detta när Sverige tar över EU-ordförandeskapet den första juli. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".