EU kommer till Åre i juli

Över 100 möten under ordförandeskapet

Elva informella ministermöten i Sverige. Över hundra andra möten på svensk mark. Sammanlagt över 3.000 möten i Bryssel och Luxemburg under svensk ledning.

Rena möteskarusellen är vänta när Sverige tar över ordförandeskapet i EU den 1 juli. Och för att organisera alltsammans finns nu en speciell avdelning på regeringskansliet, med det rätt fantasilösa namnet Sekretariatet för EU-möten i Sverige 2009.

Och det är en planeringsarbete som inte liknar någon annan, säger mediechefen där Svante Hådell.

- Det är som att ha 10, 12, 15 parallella sportturneringar spridda hela landet, inom olika idrotter, samtidigt. Det är ett stort och komplext projekt som egentligen inte liknar någonting annat, säger Svante Hådell, mediechef på Sekretariatet för EU-möten i Sverige 2009.

När Sverige nu för andra gången axlar ordförandeskapet i EU under andra halvåret 2009 är det mycket att hålla reda på. Och svårast blir det när mötena är som störst och har ett stort politiskt intresse, säger Svante Hådell.

- De svåraste mötena att arrangera är de där alla element finns med. Vi har ministrar som har egna flygplan och som kanske har ett personskydd eller en hotbild omkring sig. De kanske har med sig en ganska stor delegation, som ska göra många olika saker på många olika platser, vilket involverar många transporter och många lokaler. Och vi har en stor mängd journalister som tycker att det här är väldigt intressant och som vill ha någonstans att sitta och arbeta. Och sedan vi har en allmänhet som vill ta del av det som händer och ovanpå det kanske vi har en opinionsyttring, säger Svante Hådell.

Åre i Jämtland var en av de kommuner som gjorde en intresseanmälan om att få arrangera ett sådant här informellt ministermöte. Och som av regeringen sedan utsågs att arrangera två möten, i nära anslutning till varandra. Miljöministermötet och energiministermötet mellan den 23 och 25 juli.

Jan Andersson är näringslivschef i Åre. Han säger att erfarenheterna från 2005 då Åre arrangerade det som kallades Natomötet gjorde att kommunen kände sig rustad att arrangera möte även under EU-ordförandeskapet.

- Förutsättningarna här är goda. Här finns en stor samlad boendekapacitet, stor kunskap om möten och konferenser. Och det är mycket mycket lättare att sköta ur säkerhetssynpunkt.

Mötet finansieras med pengar från regeringskansliet, och innebär ingen ekonomisk risk för kommunen. Men Jan Andersson berättar att man gör en liten lokal satsning för att ge ett lokalt avtryck på mötet.

- Och det klarar vi av med ganska måttliga summor, säger han och fortsätter: - Det som tilldrar sig stort intresse, det är sånt som har med samer och renar att göra, det är fortfarande ganska exklusivt och svårnått, men där har vi sådana arrangemang. Sedan har vi också en älgfarm, Moose garden. Och så kommer de att få exempel på lite framtidsprodukter, som spårbilar, det  kollektiva trafiksystemet som det finns planer på att vi ska sätta upp i Åre, och som ligger helt på samma tema som själva mötet, säger Jan Andersson.

Inga ekonomiska risker för Åre Kommun alltså, säger kommunens näringslivschef, men de svenska skattebetalarna får betala.

Riksdagen har anslagit 975 miljoner kronor till regeringskansliet för de extra kostnaderna som det innebär att vara ordförande. Ungefär hälften går till att arrangera alla de här mötena, men också om utbildningsinsatser, mer personal och så vidare.

975 miljoner är 140 miljoner mer än förra ordförandeskapet 2001. Men sedan dess har det varit inflation, EU har svällt från 15 länder till 27, och alltfler frågor har också inkluderats i samarbetet, vilket avspeglar sig i mötena, säger Svante Hådell, mediechef på Sekretariatet för EU-möten i Sverige 2009.

- Vi hade ungefär ett 70-tal möten i Sverige 2001, och det är över 110 i år. Varje mötestyp är egentligen dubbelt så stor, för det är fler deltagare. Samtidigt spred vi då mötena på 44 orter, nu är det bara 25. Det är för att hålla nere belastningen på både vår budget och på miljön, som vi har hållit nere ambitionerna på det området. En annan skillnad sedan 2001 är att - som utvecklingen har blivit - så har EU fler och fler toppmöten, men man sprider dem inte på så många platser. De äger i stort sett bara rum i Bryssel nuförtiden. Och det svenska ordförandeskapet planerar inte heller för något toppmöte i Sverige. Toppmöten kräver en extra stor apparat, med flera tusen journalister. Vi hade två stycken 2001, vi har ingen nu.

Nej, om inget överraskande inträffar och EU:s regeringschefer behöver mötas en extra gång så blir det inget toppmöte i Sverige, av den typen som resulterade i kravallerna i Göteborg sommaren 2001. Alla toppmöten hålls numera i Bryssel.

Men det blir ändå en omfattande säkerhetsapparat kring de informella ministermötena, även om det i Åres fall varit värre förut. Näringslivschefen Jan Andersson säger att det blir betydligt färre polisen än under Natomötet 2005:

- Om vi säger att det var 1.700 poliser engagerade då så kommer det kanske bli max hälften av den mängden under den här tiden.

Hur många poliser har Åre vanligtvis?

- Vi har ganska få poliser. Jag tror att vi har fem till sex tjänstgörande poliser om man lägger ihop alla resurser vi tillgår under vintern

Så det blir en rätt ordentlig påspädning ändå?

- Ja, det blir det, säger Jan Andersson, näringslivschef vid Åre kommun.

Reporter Anders Ljungberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".