Mer pengar i semesterkassan - trots krisen

Den regniga inledningen på sommaren har gjort att trycket på landets researrangörer har ökat den senaste tiden, och hos till exempel Fritidsresor är bokningarna nu betydligt fler än vid samma tid ifjol.

Men den låga kronkursen har gjort att det framför allt är resor till länder utanför euro-zonen som lockar, som Turkiet och Tunisien. Och trots allt tal om kris i ekonomin så tänker hushållen lägga i snitt ned 14 000 kronor på sin semester i år, och det är nio procent mer än ifjol.

Men vart tar de med invandrarbakgrund vägen i Sommarsverige? På Svenska turistföreningen vill man nå invandrare för att få dessa att se mer av Sverige.

Med läget i ekonomin och den ökande arbetslösheten skulle man kunna tro att svenskarna i sommar skulle budgetsemestra i hög grad. Men semestern är viktig och i år så lägger hushållen i snitt ned 14 000 kronor på sin semester visar en undersökning som banken Nordea gör varje år. Det är nio procent mer än ifjol. Så tar man av sparandet eller har man fått mer i plånboken att röra sig med Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea:

- De som har arbete har fått skattesänkningar, och det är låga räntor och så vidare så där finns det mer pengar, plus att vi alla har sparat, och många säger nu att de är nöjda med sitt sparande och också kan tänka en del av det till sin semester.

Men också solen längre söder ut lockar svenskarna. Det spåddes i vintras att resandet till Medelhavet skulle gå ner kraftigt i år med tanke på krisen och den allt svagare svenska kronan. Men bokningarna söder ut går allt bättre ju sämre vädret är hemma och oron för den egna ekonomin är inte längre lika stor.

- Vi har minskat utbudet av resor och man väntar längre med att boka sin resa i år. Men nu den sista månaden har försäljningen ordentligt hos oss. Så de senaste två veckorna ligger den 25 procent över förra året, samma period, säger Marie Malmros på Fritidsresor

Den svaga svenska kronan påverkar också valet av resmål.

- Många reser till icke-euroländer. Så Turkiet har ökat stort till denna sommaren. Det är det absolut största resmålet i sommar. Även Tunisien kommer upp som en stark bubblare. Rhodos i Grekland har åter blivit väldigt populärt, troligen som en effekt av Mama Mia filmen, säger Marie Malmros på Fritidsresor.

Men åtta av tio svenskar tillbringar semestern i Sverige. Och det går ju att semestra ganska billigt här hemma. Att till exempelö bo på vandrarhem är både populärt och ett ekonomiskt alternativ för många.

Svenska turistföreningen STF, som är en del av de svenska folkrörelserna, har 300 vandrarhem i sin organisation: i fjällen, längs kusterna och runt om i landet. Och efterfrågan på vandrarhemsboende är stor, säger Jenny Engström på STF.

- Eterfrågan är stor och vandrarhem idag erbjuder ofta en hög boendestandard med både dusch och toalett på rummet. De som bor på vandrarhemmen är allt från kompisgängen till barnfamiljerna. Barnen får snabbt lekkompisar och stämningen på vandrarhemmen är öppen och trevlig, säger Jenny Engström på STF.

Att bo på vandrarhem är billigare än att bo på hotell och man kan laga sin egen mat i gemensamma kök. Att campa och tälta gör också många på sin semester eller dra iväg med husvagnen.

Semester kostar pengar, men det går att spara om man planerar, säger Ann-Marie Magnusson på Ikano-banken. Första rådet är att göra en semesterbudget och hålla sig till den.

- Ett tips när man gör en semesterbudget är att ge barnen en egen budget och pengar. Då slipper man allt tjat om glass och godispengar.

Men var tar de med invandrarbakgrund vägen på sommaren? Ja, en del reser säkert, om de kan, till sina hemländer. Men det är påfallande sällan man ser männsikor med invandrarbakgrund i fjällen eller ute i skärgårdarna till exempel. Och på STF vill man försäka nå dessa grupper också.

- Vi har ett projekt för unga invandrarkvinnor som träffas och till exempel fjällvandrar. Men vi vill gärna nå ut mer till både invandrargrupper och andra svenskar som ännu inte sett så mycket av vad Sverige kan erbjuda under till exempel en sommarsemester, säger Jenny Engström på STF.

Reporter: Göran Löwing.