Sandviken - en kommun i krisens spår

Den globala ekonomiska krisen slår allt hårdare mot Sverige. Ekonomin backar med 5-6 procent i år och statsfinanserna ger stora underskott när bland annat arbetslösheten ökar. Också i kommuner och landsting ser man hur skatteinkomsterna minskar. Det finns mindre pengar att lägga på de prioriterade områdena: skola, vård och omsorg. För andra kommunala verksamheter inom t ex kultur och fritidssektorn kan man lättare skära eller höja avgifterna till t ex simhallar.

Sandvikens kommun, med sina problem och problemlösningar, avspeglar den situation som kommuner runt om i landet nu befinner sig i.

I Sandviken måste kommunen i år minska utgifterna med 50 miljoner kronor eller 2,5 procent av budgeten. Nya sparkrav lär komma följande år.

I slutet av juni har man inom äldreomsorgen tagit beslutet att säga upp 60 anställda vilket är rätt mycket för en kommun av den storleken, anmärker Karin Jonsson, chef för föräldraromsorgsförvaltningen:

– Jag anser ändå att vi ska klara kvalitén i de äldres omsorg som lagen säger. Men det kan hända att vi inte klarar att göra allt vi gjorde tidigare för den enskilde.

Sandviken styrs av en politisk majoritet bestående av socialdemokrater och centerpartister. Socialdemokraterna har alltid varit det ledande partiet här, ibland med egen majoritet i fullmäktige. Monica Jacobsson är ett av två socialdemokratiska kommunalråd.

Från hennes tjänstrum högst upp i kommunhuset blickar man ut över ett grönt och somrigt Sandviken där Kungsberget, med sina idag gröna skidbackar, syns långt i fjärran. Med 30 år i politiken kan Monica Jacobsson jämföra dagens kris med tidigare år:

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Många blir nu arbetslösa i kommunen och i företagen, säger hon, men hon vill att man ska komma ihåg att det fins ändå en framtid.

– Vi prioriterar skola och utbildning i kommunen, men kulturen är också viktig i dessa tider, tycker Monica Jakobsson, kommunalråd.

När arbetslösheten ökar blir det extra tufft för ungdomar och de med invandrarbakgrund. I år finns det nästan inga sommararbeten att få, inte ens i kommunen.

På en uteservering sitter Lena Ibrahim och äter lunch med sin pappa.

Lana läser i sommar upp betyg på Komvux för att komma in på Socialhögskolan. Hon jobbar lite då och då på en restaurang i Sandviken. Och hon ser de kärva tiderna bland sina kompisar:

­- Det är väldigt svårt nu. Svårt att få jobb. Ingen av mina vänner fick något sommarjobb i år. Man har inget att göra i sommar. Det är mycket mindre folk ute på stan och en del av mina vänner har fått söka socialbidrag för att försörja sig, säger Lana Ibrahim.

Men anslagen till ungdomsverksamheten drar kommunen inte ned på.

– Det blir kännbart på flera sätt, men vi prioriterar barn och ungdomsverksamheten, säger Bosse Eriksson, chef för kultur och fritidsförvaltningen.

– Det blir de vuxna som får ta ett större ekonomiskt ansvar genom ökade taxor och mindre anslag till olika föreningar t ex. Men integrationsverksamheten i Sandvik vill vi också prioritera.

Bosse Eriksson från kultur och fritidsverksamheten i Sandviken tror att krisen idag också kan ha något gott med sig:

– Man söker nya vägar och lösningar. Det är lätt att falla in i gamla rutiner och bara låta saker och ting rulla på. Nu måste vi titta på allt förutsättningslöst och jag tror vi kommer att hitta nya lösningar för framtiden.

Det är svårt för kommunerna att höja skatterna idag. Hoppet står till att regeringen ger mer av statliga pengar. 10 miljarder ska komma nästa år, men i många kommuner vill man ha mer statliga pengar redan i år för att bland annat klara utbetalningarna av försörjningsstöd, det som tidigare hette  socialbidrag, till  ungdomar och till  de som saknar a-kassa.

Att det på ett år blivit allt kärvare för många att klara sin ekonomi ser också Kari Lakkonnen som är barn - och ungdomsassistent i Svenska kyrkan, som också får hjälpa många ekonomiskt idag:

– Det märks att folk blir fattigare eller att folk håller i pengarna. Det med all rätt, med tanke på att man i en bruksort som Sandviken har kompisar och släktingar som mister jobbet. På en så säker arbetsplats som Sandvik har allt stannat upp. Det märks tydligt.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Monica Jacobsson är kritisk mot den borgerliga regeringen och dess skattepolitik:

– Man hade väl kunnat använda några av de 85-90 miljarder som gått till sänkta skatter och lagt pengarna på kommunerna för att behålla välfärden.

Monica Jacobsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sandviken vågar inte heller tro på att regeringen i höstbudgeten ska ge kommunerna mera pengar.

Reporter: Göran Löving