Sandviken – man försöker övervintra

Vi befinner oss troligen i mitten av den djupaste ekonomiska nedgången i världen sedan 1930-talet. Fallande bruttonationalprodukter och stigande arbetslöshet i många länder skapar både ekonomiska och sociala problem. I Sandviken som på många andra svenska orter drar man ned på verksamheterna i såväl kommunen som i företagen. Men det finns en stark tro på att det kommer att vända uppåt igen. Fram till dess gäller det att övervintra.

Det gäller att hålla ut för kommunen, för småföretagarna och för storföretaget Sandvik, som hela kommunen är så beroende utav.

Bakir är en av de många kurder som bor och driver företag i Sandviken. Hans restaurang märker klart av krisen, berättar han när han köper glass åt sina tre små döttrar på en av gågatorna i Sandviken:

– Vi har färre kunder nu när Sandvik har sagt upp många. De som kommer beställer lite billigare mat och dricker ofta bara vatten. Folk har blivit försiktigare med sina utgifter och håller igen. Krisen kan ju fortsätta.

Många i Sandvik är försiktiga och osäkra för hur länge ska denna kris pågå och kan den rent av bli värre:

 – Det gäller att hålla ut - säger också Siwan Habib, en annan småföretagare i Sandviken,

Siwan Habib driver en möbelaffär. Han startade den en månad före krisens utbrott förra året. Idag ligger omsättning 50 procent lägre än vid starten. Men han ger inte upp. Det är bara att vänta och han ska kämpa till sista kronan för att överleva. Men det tar 2-3 år till innan vi är genom krisen.

Siwan Habib möbelhandlare i Sandviken, ger inte upp trots de dåliga tiderna.

Den djupa lågkonjunkturen märks i Sandviken på alla områden. Det säger Ulrika Olsson som är affärsresekonsult på Ticnet i Sandviken:

– Många blir uppsagda och det är mycket mindre av resande idag, både inrikes- och utrikesresor.

Storföretaget Sandvik med 44 000 anställda över världen varav 10 000 i Sverige dominerar näringslivet i Sandvik. På gott och ont, säger Renaté Almén som är ordförande för IF Metall i Västra Gästrikland:

– Sandvik är ju dominerande och därtill kommer alla underleverantörer.

Risken är att Sandvik nu gör sig av med mycket folk, så att man får svårt att komma igen när krisen och efterfrågan vänder. För det kommer att hända - frågan är bara när.

Att det ska vända om ett tag det tror de flesta i Sandviken. Och då är det fråga om företaget Sandvik kommer att ha kapaciteten (efter neddragningarna) att snabbt möta en ökad efterfrågan ute i världen. 95 procent av allt som Sandvik tillverkar säljs ju utomlands.

Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik menar att de kan snabbt ställa om när det vänder:

– Genom det arbetstidsavtal vi har så har vi kunnat behålla stora delar av personalen. På maskinsidan har vi inte ställt av maskinparken utan den finns kvar och kan dras igång snabbt igen.

Botten på konjunkturen är ännu inte nådd, tror Anders Wallin, men det finns ljuspunkter i mörkret. Sandvik har nyligen fått två stora miljardorder till Kina och Frankrike.Det handlar om specialrör till kärnkraftsindustrin. Det ger hopp för framtiden, säger Anders Wallin, men nu gäller det att rida ut stormen:

– För de första måste vi säkra företagets överlevnad. För det andra  måste vi utveckla verksamheten framåt. Det gäller att övervintra tills våren kommer.

En förutsägelse av Anders Wallin på Sandvik.

Men det går inte att bara vänta ut bättre tider, säger Monica Jakobsson, kommunalråd i det socialdemokratiskt tunga Sandviken:

– Man kan inte bara sitta och vänta. I kommunen satsar vi aktivt och det finns en otrolig vilja och framtidstro. Det kommer att vända och vi förbereder för en positiv framtid för Sandviken.

 Reporter: Göran Löwing