När tjuven kommer

Högsäsongen för bostadsinbrott brukar gå i vågor. I vissa delar av landet är tjuvarna mer aktiva under sommaren, i andra delar under vintern. Men nu i semestertider när många reser bort och lämnar sina hem utan att ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att hålla tjuvarna borta, då kan det hända det tråkiga. Förra året drabbades 18.000 hushåll av bostadsinbrott.  
Larmförsäljningen slår alla rekord. Men kan den åtgärden verkligen stoppa tjuvarna, eller är folk offer för en skrämselkampanj att köpa en produkt som många gånger kan inte stoppa tjuvarna? Dessutom är det många som lägger upp sina semesterplaner på sociala nätverk på internet, som till exempel Facebook och på bloggar, och som kanske på det sättet öppnar dörren till bovarna? 
 


- Bostadsinbrott är en dramatisk och obehaglig upplevelse. Många blir rädda för att vara hemma efter en sådan upplevelse, säger Ulf Bäckman, informationschef på försäkringsbolaget If. Men vilka är det som drabbas av denna våg av bostadsinbrott?


- Alltså, det är två typer av område som drabbas mest. Det ena är naturligtvis de riktigt välmående områdena, där alla de rikaste människorna bor. Självklart är tjuvarna intresserade av dem. Och den andra är de fattigaste områdena, de socialt mer belastade. Invandrartäta områdena drabbas mer.

Bostadsinbrotten har varit på nedgående fram till år 2006 i villa områden, men nu har ökat med 30 procent fram till 2008 enligt statistiken från Brottförebyggande rådet (Brå). Något som bekräftas av If:s egna beräkningar.

Lägenhetsinbrott har dock ökat konstant från år 2000, och det är en ny trend som förvånar polisen och försäkringsbolagen.

Men många är oförsiktiga och tar inte hänsyn till riskerna när man är på semester. Man glömmer se till att brevlådan inte är fullproppad, och drar för gardinerna till exempel. Det finns också människor, framför allt ungdomar, som via Facebook och andra Internetsajter berättar om sin semester. Något som är oklokt, säger Ulf Bäckman.

- Man kan åtminstone försöka få det se ut som om folk är hemma. Men sen ska man naturligtvis inte sätta en lapp på dörren: Nu har jag semester under tre veckor. Och lite av den karaktären är det att berätta på sin blogg eller Facebook att nu åker jag på semester. Man ska inte överdriva riskerna med det. Det är klart att den inte är så stor, eller kräver en mycket professionell eller medveten tjuv. Men man tar en risk och det är onödig att ta en risk. Så man kan låta att berätta att man åker på semester. Det är inget stort problem för den enskilde.

I Sverige har 97 procent av befolkningen en hemförsäkring som skyddar mot att bli helt utan ersättning ifall man varit tjuvarnas byte. Men på senare tid - när sommartiden börjar - köper många dyra larmsystem och andra säkerhetsövervakningar för att stoppa tjuvarna. Något som försäkringsbolaget If brukar rekommendera: säger Ulf Bäckman.

- Ja, det gör vi. Men man ska inte tro att larm ger ett hundraprocentigt skydd, för det gör inte. De professionella tjuvarna, de vet hur man ska ta sig in. De är så snabba, de vet vad de vill ha, de låter sig inte hindras av ett larm om de verkligen vill göra ett inbrott. Men de andra tjuvarna tvekar att bryta sig in i en bostad som är larmad. Det är något som man bör fundera om man vill ha.

Säkerhetsdörrar är annars ett bra skydd mot tjuvarna. Det är oerhört svårt och jobbigt för tjuvarna att ta sig in i en lägenhet med sådana dörrar, anser Ulf Bäckström. Men än så länge är det ett fåtal procent av bostadslägenheter som har sådana dörrar. I hyreslägenheter tvekar hyresvärden att installera sådana dörrar pga kostnaderna, berättar Bäckman.

Bostadsinbrotten står för 1 procent av alla anmälda brott och det kostar bara 2 promille av alla utbetalningar som försäkringsbolaget If måste ordna varje år.
En obetydlig summa om man jämför med andra inbrott, säger Ulf Bäckman. Är det kanske därför polisen inte satsar så mycket resurser på det?

- Nu pratar jag i egen sak, men det är andra som har sagt att eftersom det inte har varit något skadelidande och eftersom försäkringsbolagen tar hand om kostnader, så har polisen ingen anledning att prioritera bostadsinbrott utan prioriterar andra brott. Och polisen har många uppgifter. Men vi ser ju detta som att den ekonomiska sidan av det är inte den viktiga sidan utan det viktiga är den traumatiska upplevelsen för dem som drabbas av det här. Att hemmet är inte längre tryggt och sen finns de som säger att bostadsinbrotten är en skola för grövre brottslighet, Vi tror att det kan ligga rätt mycket i det också.

Reporter: Alberico Lecchini

FAKTA 2008:

18 200 bostadsinbrott polisanmäldes
10 800 av inbrotten skedde i småhus
7 400 av inbrotten skedde i lägenheter
4 procent klarades upp.

Källa: Brå