Irakier fick visum till Gothia Cup

För första gången på över tjugo år deltar ett lag från Irak i fotbollsturneringen Gothia cup i Göteborg.Turneringen som invigdes idag samlar i år över 34 000 unga spelare från 63 länder. Senaste gången ett lag från Irak spelade i Gothia cup var år 1987. Lag från Irak har sedan dess försökt få tillstånd att spela i cupen men nekats visum. Sofia Norén arbetar för Gotia Cup och har hand om de länder som behöver visum för att delta i tureringen. Hon samarbetar med Migrationsverket och säger att det krävts en hel del arbete för det irakiska laget skulle få komma. 

- Så vi har jobbat väldigt nära migrationsverket med det här och jobbat oss framåt det finns ju väldigt mycket pappershandling man kan göra för att garantera att de inte hoppar av här.

Eftersom en kollega till Sofia Norén kände laget kunde de tillsammans lämna garantier för att laget inte skulle hoppa av i Sverige och det irakiska laget fick tillsist visum.

Misstankar om att spelarna kan hoppa av, eller avika när de väl är i Sverige är en av anledningarna till att lag från vissa länder inte får visum.

Sofia Norén har inga siffror på hur många som hoppas av genom åren, men säger själv att det är ganska få. Hon hoppas att det fortsätter så och berättar att bland de 16-åriga pojkarna från Iraks huvudstad Bagbad var glädjen stor över att de fick komma till Göteborg.

-Jag har inte hunnit träffa alla själv, men en kollega sprang på dem nere på heden när de dansade i ösregnet. Så de är väldigt väldigt glada över att få komma hit. Det betyder ju mycket för Irak för om dom kan komma hit och visa att allting går bra, att de åker hem och att de inte är några konstigheter då öppnas även en möjlighet för Irak i flera arrangemang. Det blir en öppning för dom som aldrig har funnits, säger Sofia Norén.

Reporter: Agnes Rube