Iranier överlämnar krav till EU-ministrar

I samband med att EU:s justitie- och migrationsministrar möts i Stockholm under onsdagen och torsdagen kommer solidaritetsrörelsen för iranska folkets kamp för frihet be om EU:s stöd. Mehrdad Darvishpour är en av initiativtagarna.

- Det är jätteviktigt att EU kan trycka hårdare mot Iran och vi har några konkreta krav helt enkelt, säger Mehrdad Darvishpour

Det är fyra krav som den iranska rörelsen ställer till EU. De vill att EU ogiltigförklarar det senaste presidentvalet och att de ska kräva ett nyval. De vill även att en internationell delegation sänds till Iran för att utreda situationen och att politiska fångar släpps.

Solidaritetsrörelsen skickar också en vädjan till EU:s migrationsministar om att sluta avvisa flyktingar till Iran, eftersom de tycker att läget i Iran fortfarande är otryggt. Mehrdad Darvishpour hoppas på att Sverige som EU:s ordförandeland kan förhandla fram politiska sanktioner mot våldet i Iran.

- Irans befolkning behöver stöd och den sanktionen kan ge mycket stor signal till både regeringen och folket, som då kan känna att de inte är ensamma.

Reporter Agnes Rube