Unga svensk-somalier strider i Somalia

Den somaliska justitieminister Abdirahman Janaqoo är i Sverige för att diskutera hur man kan förhindra att svensk-somaliska ungdomar åker till Somalia för att strida mot regeringen. Enligt Justitieministern har omkring tio svenska ungdomar deltagit i striderna i Somalia. Några av dem uppges vara döda.

- Vi har inte det exakta antalet, men är säkra på att det nästan är tio personer varav några redan är döda. Några av dem strider fortfarande med de upprorsmakare som är i konflikt med regeringen, säger justitieminister Abdirahman Janaqoo.

Tillsammans med två somaliska parlamentsledamöter ska han träffa representanter från den svenska regeringen och Utrikesdepartementet. De vill diskutera radikaliseringen av exilsomalier och hoppas på att Sverige ska samarbeta med Somalia för att åtgärda problemet.

- Det här är ett väldigt allvarligt och akut problem och vi behöver fokusera och diskutera hur vi ska kunna åtgärda det, säger Abdirahman Janaqoo.

Både den somaliska regeringen och den stridande oppositionen var tidigare med i de islamska domstolarna i landet. Våldsamheterna runt huvudstaden Mogadishu har förvärrats de senaste månaderna sedan den nya regeringen tillträdde.

Reportrar Amun Abdullahi och Hanna MI Jakobson