Jan Johansson hyllas på Jazzfestivalen

 Det är 40 år sedan Jan Johansson, en av Sveriges största jazzpianister, omkom i en bilolycka.På Stockholm Jazz Festival kommer hans minne att hedras fredagen den 17 juli.Jan Johansson var också kompositör och arrangör och spelade en stor roll i 60-talets svenska musikliv. Och ni har säkert många gånger hört musik komponerad av Jan Johansson, utan att kanske tänka på det. För nog känner ni igen det här!

(börjar med ledmotivet till Astrid Lindgrens text om att "här kommer Pippi Långstrump...tjolahej -tjolahop-tjolahopsansa...".)

Jan Johansson skrev också musik till andra av Astrid Lindgrens filmatiserade böcker vilket också hans musikerkollega och vän George Riedel gjorde.

Basisten George Riedel och Jan Johansson arbetade nära ihop under många år i Arne Domnérus orkester, en annan av svensk jazz stora ,som gick bort ifjol.

Jan Johansson föddes 1931 i Söderhamn i Hälsingland , ett landskap man förknippar med svensk folkmusik och den följade Jan Johansson genom livet.

Han skulle egentligen bli civilingenjör och studerade vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, men musiken kom att ta över och hans talang var stor. I slutet av 50-talet spelade han några år med amerikanska storheter som Stan Getz och var den förste europeiske medlemmen i det ansedda Jazz at the Philarmonic.

Med bl a George Riedel och Arne Domnérus utvecklade han den svenska jazzen, som mest varit dansmusik, till att bli en konstart att lyssna till.

Jan Johanssons känsla för inte minst folkmusiken går igen i det klassiska albumet "Jazz på svenska" från 1963 , med melodier som t.ex. "Visa från Utanmyra":

MUSIK

Svensk melankolisk folkvisejazz som fortsätter att fängsla nya lyssnare. Arrangemang av honom själv och med bara George Riedel på bas.

Det blev en stor succé när denna skiva kom 1963 och skulle följas av "Jazz på ryska" 1967 och "Jazz på ungerska" 1968.

Många har försökt att analysera Jan Johansson spelstil med sina uppbrutna ackord och hans strävan att spela på sitt eget vis.

En morgon i november 1968 satte sig Jan Johansson i sin bil för att åka till Kalmar på en spelning. I Sollentuna norr om Stockholm krockade ha med en buss och avled omedelbart. Jan Johansson blev bara 37 år. Och på Stockholm Jazz Festival ska denne store svenske musiker nu hedras. 40 år efter hans död.Och vi kan göra det genom att lyssna på hans fina tolkning av "Ack Värmeland du sköna".

(Slutar med Ack Värmeland du Sköna i Jan Johanssons tolkning) Reporter: Göran löwing