Maud Olofsson (C)

Mot ett mer energisparsamt Europa

EU länderna är inte eniga i alla miljöfrågor men en större medvetenhet om de möjligheter som energisparande kan ge kommer med all säkerhet att ena deras krafter. Grunderna för en sådan tanke sattes på allvar i gång här i Åre på den informella konferensen om energi och miljön.

I mycket handlar dessa tre dagar i Åre om ett jippo där ministrarna bjuder på sig – men ett mer avslappnat klimat bjuder på mer ärliga samtal menar Andris Pibalgs EU-kommissionär med ansvar för energifrågor och vår svenska energiminister Maud Olofsson vågar påstå att Åremötet är en viktig punkt för Europas förhållande i energifrågorna.

Enligt det som har sagts här går 70% av all Europeisk energi till spillo. Sådana varningar som hitbjudna forskare ger – skänker tyngd åt Åre mötet trots att det inte förväntas leda till något beslut

- Ja verkligen, det är inte bara att fatta beslut utan det handlar också om att dela erfarenheter och best practice.

Målet är att energieffektiviteten inom kort ska förbättras till 30 procent och det är nödvändigt att enas kring sådana beslut och i bästa fall göra dem bindande.Diskussionerna i Åre botar nervositeten kring det kommande miljömötet i Köpenhamn som borde komma med konkreta resultat. Men när energiminister Maud Olofsson talar om en europeisk ståndpunkt i frågan är det många ögonbryn som höjs här. Hon Maud Olofsson menar att EU länderna är på bra väg att uppnå den:

- Ja, mycket mer än tidigare, sen finns det detaljer där vi skiljer oss åt. Men det finns en mycket större medvetenhet nu kring att energieffektivisering är ett viktigt sätt, dels att spara energi dels att göra industrin mer konkurrenskraftig, men också att minska klimatutsläppen. Och jag tycker att om jag jämför med för tre år sedan är det stor skillnad med medvetenheten

EU kan spara mycket i både energi och pengar, minska koldioxid utsläppen och säkra sin energiförsörjning –Att satsa på grön energi kan ta oss ur den ekonomiska krisen -det menar Maud Olofsson som här i Åre tillsammans med miljöminister Andreas Carlgren bjöd EU ministrarna på ett möte som hon menar kommer att bli ihågkommet:

- Här i Åre startades den riktiga diskussionen om hur Europa kan gå från ett samhälle som är resursslösande, energislösande, råvaruslösande till en ekoeffektiv ekonomi, där vi sparar på våra råvaror, där vi hushåller med vår energi och där vi samtidigt skapar nya jobb inom den gröna sektorn.

Reporter: Olgica Lindquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".